Ruim 120 deelnemers deden mee aan de Beach Cleanup Tour bij De Koele Costa.   | Foto: Ina Verblaauw
Ruim 120 deelnemers deden mee aan de Beach Cleanup Tour bij De Koele Costa. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Beach Cleanup Tour pakt Noordwijks strand aan

schoonmaak n Voor de zevende keer organiseerde de Stichting De Noordzee de Boskalis Beach Cleanup Tour. Een estafettewandeling over het Noordzeestrand met als doel het strand schoon te maken. De wandeling startte op 1 augustus gelijktijdig in Schiermonnikoog (noord) en Cadzand (zuid). Elke dag wordt een stuk strand tussen de 5 en de 10 kilometer ontdaan van afval. De ploegen werkten naar elkaar toe en op 15 augustus ontmoetten ze elkaar in Zandvoort.

Door Ina Verblaauw

Ruim 3.000 deelnemers telde de tour dit jaar. Sommige deelnemers liepen één dag mee; anderen deden een week mee. Per dag kon worden ingeschreven bij een startpunt. Woensdag 14 augustus was het startpunt De Koele Costa. Ruim 120 deelnemers die dag. Individuen, gezinnen of collega's.

Mara Francken van stichting De Noordzee: "we gaan vuil ruimen van het strand en hopen dat er een bewustwordingsproces op gang komt". Voor de start werd de deelnemers gevraagd alle vuil in de geleverde afvalzakken te doen, maar ballonnen, plastic rietjes en plastic bestek apart te houden. "Als van deze drie producten veel wordt gevonden, is dat wederom een reden om bij de Overheid en de producenten te pleiten op een verbod op deze producten. Teveel komt in zee terecht en belandt in de magen van de zeedieren".

Wethouder Sjaak van den Berg gaf het startsein van de tocht. "Hartelijk welkom op het mooie Noordwijkse strand. De aandacht die aan het strandafval wordt gegeven, helpt enorm om het probleem te verminderen. De hoeveelheid afval in Noordwijk neemt gelukkig af, maar is er nog steeds".

Daarna verzamelde de groep zich op het strand. Na de groepsfoto werd één lijn gevormd van de zee tot aan de duinen, zodat elk stukje strand kon worden meegenomen.


Vakantiedag bij de Kust Surfclub Noordwijk

stranddag n Kinderen hebben het recht om veilig op te groeien. Helaas is dat niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. De jeugdorganisaties Cardea en Jeugdformaat begeleiden kinderen uit de regio Haaglanden en Bollenstreek. Zij bieden steun aan deze kwetsbare groep kinderen. De kinderen gaan nooit als gezin op vakantie of naar een uitje.

Door Ina Verblaauw

Om deze groep kinderen een dag zonder zorgen te bieden startten Jean-Louis Flier en professioneel kitesurfer Roderick Pijls het initiatief voor deze dag. "De contacten werden snel gelegd en iedereen werkte mee". Zo werd donderdag 14 augustus voor 35 kinderen een dag om nooit te vergeten.

"Moet je die blije koppies zien", glundert Jolanda Slot van Cardea. "Eén van de meisjes was vanmorgen nogal bang, en nu roept ze het uit dat ze nooit meer weg wil; heerlijk toch". Dan komt Nina van 7 uit het water gerend. "Wil je nu een keer vliegeren?", vraagt een begeleider. "Nee, eigenlijk wil ik nog een keer zwemmen". Geen probleem en samen renden ze weer de zee in. Bij de surfclub waren voldoende vrijwilligers aanwezig om behulpzaam te zijn bij het vliegeren, boogie boarden, surfen en skim boarden.

Natuurlijk werd er ook veel gezwommen. Gekleed in een wetsuit was het voor veel kinderen een mogelijkheid om lekker lang in het golvende water te dobberen. Uiteraard onder toezicht. Lunch en limonade vonden gretig aftrek. De dag werd besloten met een bbq in het nieuwe clubhuis van de surfclub. "Met inzet van een aantal vrijwilligers kan er een onvergetelijke, zorgeloze dag aan deze kwetsbare kinderen worden geboden", aldus Jolanda.

Op www.Jijbent.org staat informatie hoe een steentje kan worden bij te dragen. Eenmalig of zo nu en dan. Om deze groep kinderen een zorgeloze dag van hun leven te bezorgen.

Voor jongeren die meer aandacht nodig hebben was er een stranddag.