Diensten of regels?

ODWH, Deze afkorting komen we nogal eens tegen: Omgevings Dienst West Holland. Er ontbreekt in ieder geval een bijna totale onbekendheid met deze dienst. Wat doen ze?

In de handleiding staat dat ze "verantwoordelijk (zijn) voor Dienstverlening, Omgevingsmanagement en Toezicht & Handhaving". Maar de onvrede die er is over het functioneren van deze dienst is behoorlijk groot: geregeld lees je in verschillende krantenartikelen dat er onbegrip omdat men bijvoorbeeld recentelijk 45 werkweken (jawel 225 werkdagen) nodig bleek te hebben om een vergunningaanvraag door de eerste fase heen te loodsen. Een formaliteit waarbij in een gemiddelde Nederlandse gemeente geldt dat er binnen acht weken op een aanvraag beslist moet worden. Echt waar, elders doen ze dit ruim binnen 40 werkdagen.
Ook ondernemers hebben moeite met het functioneren. Er werd al eerder aangedrongen op een heroverweging van het gebruik maken van de diensten van de ODWH. Veel Noordwijkers denken dat de ODWH voor onnodig veel vertraging zorgt bij de lokale ontwikkelingen... Maar ook de communicatie met omwonenden bij bouwprojecten wordt bekritiseerd,
Beste panelleden: wat mogen we als burger en als gemeenteraad verwachten van een dienst die ons zou moeten adviseren en begeleiden bij het bewaken en verbeteren van kwaliteit en veiligheid binnen onze leefomgeving.