Emiel Wendt, door supporters gewaardeerd vanwege zijn inzet op en rond het veld. | Foto: Wim Siemerink
Emiel Wendt, door supporters gewaardeerd vanwege zijn inzet op en rond het veld. | Foto: Wim Siemerink Foto: Picasa

Emiel Wendt: talentvol, avontuurlijk en gedreven

Voetbal n De Noordwijk-supporters dragen hun aanvoerder op handen. Zij waarderen niet alleen zijn trouw aan de club maar zeker ook zijn scorend vermogen en zijn enorme inzet op en rond het veld. Maar hijzelf spreekt ook met veel waardering over de supporters. Die de ploeg in het afgelopen seizoen door dik en door dun zijn blijven steunen. Ook in het verre Groningen, ook in het Friese Sneek.

Door Wim Siemerink

Emiel Wendt is talent van eigen Noordwijkse bodem. Hij is inmiddels al zes jaar van grote waarde voor het eerste elftal. De boomlange alleskunner zegt ons dat hij bijzonder trots is dat hij inmiddels de aanvoerdersband om de arm heeft. Hij benadrukt wel dat er daardoor binnen het elftal en in de hiërarchie geen uitzonderingspositie is. En dat er voor de wedstrijd in de kleedkamer en later in het veld, diverse ploeggenoten ook verantwoordelijkheid durven en mogen nemen.


Net niet

Noordwijk was enkel jaren de ploeg die het steeds net niet kon halen, maar na de komst van Kees Zethof keerde het tij en kwamen de gewenste successen toch. Emiel Wendt daarover: 'We hebben een hechte groep waarin nog acht spelers die ook de moeilijke jaren in de hoofdklasse meemaakten. Met elkaar praten we over het strijdplan en de manier waarop we de tegenstanders tegemoet gaan. En met elkaar genieten we daarom met volle teugen van de behaalde successen.


Avontuur

Emiel Wendt is een hartstochtelijk voetballer, die vorig seizoen direct na het kampioenschap afreisde naar Amerika om daar te doen wat hij graag wilde: een nieuw voetbalavontuur beleven. Als tijdelijk lid van de The Dayton Dutch Lions speelde hij met zijn team succesvol in The Great Lakes Division.

Wendt: 'Aanvankelijk keek men wel even raar op toen zo'n lange gozer op het trainingsveld verscheen. Het blijft voetbal maar het was best even wennen. Toen ik echter in een wedstrijd eenmaal had gescoord werd ik door de medespelers heel snel geaccepteerd. En was het een belevenis die ik nooit had willen missen'.

Tweede divisie

Terug in Noordwijk werd presteren voor de roodwitten weer prioriteit. Hij is weer een belangrijk onderdeel van het team, dat nu een avontuur gaat beleven in de tweede divisie. Met daarin aansprekende tegenstanders. Waaronder Spakenburg en IJsselmeervogels. Maar ook V.v. Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys.

Inmiddels is Emiel Wenst ook nog afgestudeerd op het gebied civiele techniek aan de TU Delft. Hij presteert als specialist op het gebied van waterbouw, milieutechniek en zandexploitatie.
Dagelijks is hij actief met de onderbouwing, het planontwerp en de berekeningen bij de uitvoering van projecten. Een voorbeeld is zijn rol bij de ontwikkeling van IJburg. Dat stukje Amsterdam waar het gaat om land maken zodat het invullen van lokale openbare ruimte met woningbouw, recreatie en natuur mogelijk wordt.

Op de slotvraag of er nog een carrière als profvoetballer in het verschiet ligt is het antwoord nuchter: 'Nee, dan moet er wel iets heel bijzonders gebeuren'.


Voorproefje Kunstroute in Cultuurcafé

schilders n In de aanloop naar de Noordwijkse Kunstroute die op 24 en 25 augustus gehouden wordt, geeft kunstenaarsgroep MEERKunst een voorproefje in het Cultuurcafé. Op zaterdag 17 augustus van 14.00 tot 17.00 uur schilderen zij Marc van der Holst, schrijver, illustrator, muzikant en Noordwijker in hart en nieren. Mooi is dat Marc zal voordragen uit eigen werk. Dat zorgt voor een extra koppeling met het thema 'When art meets poetry' dat dit jaar centraal staat tijdens de Noordwijkse Kunstroute.

Beeld en taal gaan namelijk heel goed samen en beïnvloeden, stimuleren, overlappen of versterken elkaar. Nederland kent vele dubbeltalenten op dit gebied.
En vergeet de kunstroute niet. Dit jaar is een lustrumjaar want het is de vijfde keer dat u de route kunt bezichtigen. Een feestje waard dus. De route wordt daarom vrijdagavond 23 augustus officieel geopend in Huis Ter Duin waar een expositie te zien is met werk van alle deelnemende kunstenaars (37!). De kunstenaars zijn in uiteenlopende disciplines werkzaam. Ook zijn zij in hun atelier gefilmd tijdens een interview. De filmpjes zijn gemaakt door Pam Vis-Feijtes en op de Facebook-pagina van De Kunstplaats te bekijken. Daarna kunt u nog twee dagen lang (24 en 25 augustus van 12.00 tot 17.00 uur) genieten van de werken die in de 23 ateliers te zien zijn.

Literatuur en beeldende kunst gaan hand in hand. | Foto: Richard van Egmond