'Toewijzing aan eigen inwoners geen doel op zich'

huisvesting n Een eigen huis en lekker op jezelf wonen is voor veel jongeren een ideaal. Dit is bepaald geen gemakkelijk te realiseren wens. Hoewel de politiek graag ziet dat Noordwijkse jongeren zich kunnen vestigen in hun geboortedorp, blijkt dit maar mondjesmaat mogelijk. Ook al omdat Rijk en Provincie veel meer zien in regionale oplossingen in het huisvestingsvraagstuk.

De regionale woningmarkt geeft nog steeds weinig perspectief want deze blijkt ook de komende jaren nog steeds zeer krap te zijn. Veel woningzoekenden met beperkte financiële mogelijkheden moeten hierdoor wel erg lang wachten voordat zij een passende woning kunnen vinden. Er zijn talloze voorbeelden dat men hierdoor ernstig in de knel kan komen. Vooral sociale huurwoningen zijn bijzonder schaars beschikbaar. Dat is de reden dat er regionaal steeds opnieuw wordt gekeken of er aanpassingen nodig zijn in de bestaande regelgeving rond dit onderwerp. Voor Noordwijk geldt de regeling die is vastgelegd door de gezamenlijke gemeenten in Holland Rijnland. Deze regels zijn recentelijk geactualiseerd. Daarbinnen blijkt beperkte ruimte te zijn voor toewijzing aan eigen inwoners. Daarvan zegt een opvallende toelichting in de verordening: Lokale toewijzing kan kansen van anderen zonder binding onnodig belemmeren. Daarom kan toewijzing aan eigen inwoners geen doel op zich zijn. Lokale beleidsruimte is bedoeld om lokale problemen op te lossen waarvoor de regionale toewijzingsregels onvoldoende ruimte bieden of te generiek zijn. De basis voor het lokaal maatwerk moet zijn beschreven in lokale beleidsdocumenten zoals een woonvisie of prestatieafspraken. In Noordwijk zijn deze documenten actueel. Helaas ontbreekt het nog wel aan grootschalige bouwplannen. De tijd die er is tussen plannen maken en realiseren bieden zeker geen soelaas aan mensen waarbij het om urgentie gaat.


Herstel dak Pesthuis heeft prioriteit

monument n Het Pesthuis op het Bavo-terrein is al sinds 2011 een gemeentelijk monument. Wat straks geïntegreerd gaat zijn in de nieuwe woonwijk met de fraaie aanduiding 'Landgoed in den Houte'. In 2015 besloot de toenmalige gemeenteraad tot aankoop van het pand en het te bestemmen voor passende sociaal maatschappelijke doeleinden.

Landgoed In den Houte is een eigentijdse ontwikkeling waarbij de historie van het oude Bavo-terrein de basis is. Dat was een gebied waarop de congregatie van de Broeders van Liefde in diverse paviljoens een psychiatrische instelling exploiteerden. Er zijn dus plannen voor een woonwijk met ruim 700 woningen. De architectuur van de nieuwe woningen is geïnspireerd op de bollencultuur en de historische gebouwen van Sint Bavo. Voor het Pesthuis ligt inmiddels een plan op tafel voor een kinderboerderij met daarnaast gelegenheid voor dagbesteding en kinderopvang. B&W willen in ieder geval het dak van het Pesthuis snel gaan herstellen. Een deskundige heeft overigens vastgesteld dat het dak veel beter is dan aanvankelijk in politieke kringen werd verwacht. Tijdelijke maatregelen zijn daardoor overbodig geworden en nu wordt er een aanbesteding voorbereid. Zodat nog voor het eind van het jaar aan de slag kan worden gegaan. Hoewel in ambtelijke stukken gebruikelijk de bedragen met kruisjes worden aangeduid, staat er nu openlijk dat dit €100.000 mag kosten. Na het zomerreces zal de gemeenteraad nog wel een besluit moeten nemen om het voornemen te bekrachtigen.