Het belooft weer een ouderwets gezellige dag te worden in het centrum van het dorp. | Foto: archief, Frans van Steijn.
Het belooft weer een ouderwets gezellige dag te worden in het centrum van het dorp. | Foto: archief, Frans van Steijn. Foto: Frans van Steijn

Verloren liefdes, de zee en de duinen: inhaken en meezingen!

Noordwijkerhout n Nog even en dan kan weer volop worden genoten van het jaarlijkse Shantykorenfestival in de dorpskern.

Zaterdag 17 augustus zingen acht deelnemende koren op vier verschillende podia de longen uit het zeemanslijf. Nederlandse, Engelse, Franse shanty's, maar ook zeemansliedjes in het Russisch passeren de revue. De deelnemende koren zijn:

Shantykoor De Zilk (De Zilk), Shantykoor De Blierbekjes (Winsum), Shantykoor 't Joppekoor (Warmond), Zeemanskoor De Torren (Lisse), Zingerij Dwarsgetuigd (Nuenen), Shantykoor IJgenweiss (Berkel en Rodenrijs), Shantykoor Compagniezangers (Medemblik) en uiteraard het organiserende Shantykoor 't Bollenhart.

De optredens zijn bij de Witte Kerk (podium A), het Marktplein (podium B), de Zeestraat (podium C) en de Dorpsstraat (podium D).

Ook dit jaar geeft een mistery guest het startsein voor dit bijzondere meezingfestival. De aftrap is om 12.45 uur bij de Witte Kerk, gevolgd door het eerste optreden aldaar om 13.00 uur door Shantykoor De Zilk. Ook op de andere podia zullen vanaf 13.00 uur de optredens starten. Zoals gebruikelijk is er een grand finale van alle koren tesamen op het podium bij de Witte Kerk om 17.45 uur.

Zwaaimeester van het organiserende Shantykoor 't Bollenhart, Jan de Klerk, heeft er zin in: "Voor mij is het de zesde keer dat ik op het festival leiding mag geven aan 't Bollenhart. Ons koor is nog altijd springlevend: met vier nieuwe bemanningsleden en vele optredens!" Ook festivalvoorzitter Willem Geerlings kan haast niet wachten tot het zover is: "Het is ieder jaar weer een ongekend feestje in ons mooie Noordwijkerhout. Een traditie die we graag in stand houden. We danken dan ook de vele vrijwilligers en onze sponsoren die dit mede mogelijk maken!"

Meer info over dit gratis bij te wonen het festival staat op www.shantykoorbollenhart.nl


Laatste loodjes voor de Flower Parade

Corso n De voorbereidingen voor de 74e Flower Parade Rijnsburg zijn in volle gang. Het kan niemand zijn ontgaan dat de parade dit jaar als het thema ´Beroepen´heeft. Dit is niet alleen terug te zien op alle praalwagens maar ook op een flink aantal personen- en bedrijfsauto´s.

De officiële opening van het bloemencorso is vroeg in de middag op 9 augustus. Direct na deze opening, die verricht wordt door SBS weerman Piet Paulusma, is iedereen vanaf 16.00 uur welkom om de alle voertuigen te komen bekijken. Misschien zie je Piet Paulusma wel die zijn weerpraatje live vanuit Royal FloraHolland zal doen. De kinderen die tussen 16.00 en 18.30 uur komen kijken, kunnen in elk geval op de foto met Buurman & Buurman. Zij lopen gewoon tussen de praalwagens en willen graag met je op de foto. Bijzonder is ook het optreden van de Noorse zanger Jonas Hovland. Hij zingt om 17.15 uur vanaf de praalwagen van Haringrock. Om 18.00 uur start het avondprogramma met Casual Company, Flora Brass en De Vlietzangers.

Wil je een toelichting op- en over de parade, zoek dan een plekje op een van de twee gratis tribunes. Deze staan op het Burg. Koomansplein in Rijnsburg en op de Boulevard in Katwijk. In Katwijk maakt Omroep Max tv opnamen die op vrijdag 17 augustus om 17.10 uur op NPO 2 worden uitgezonden.

Na de pauze in Willem van den Berg, start het hele rijdend theater opnieuw in Noordwijk Binnen om te eindigen op de Kon. Wilhelmina Boulevard. Op zondag 11 augustus is alles nog eens te bekijken tijdens een wandelingetje op de boulevard.


Smullen geblazen in het centrum

Noordwijkerhout n Culinaire liefhebbers kunnen hun hart ophalen in Noordwijkerhout, komend weekend. Zaterdag 10 augustus van 16.30 tot 23.00 uur en zondag 11 augustus van 15.00 tot 21.00 uur laat de lokale horeca haar beste gerechten proeven tijdens de jaarlijkse Noordwijkerhout Culinair.

Rondom de Witte Kerk kunnen bezoekers weer kennismaken met de lekkerste hapjes en drankjes. Zoals ieder jaar is het weekend van Noordwijkerhout Culinair een plek waar veel Noordwijkerhouters samen komen om samen een culinaire reis te maken. De toegang is natuurlijk gratis. De NOV maakt gebruik van muntjes voor de verkoop van eten en drinken.

Noordwijkerhout Culinair in 2018. | Foto: archief