Afbeelding
Foto: Mark Kras

Zomerbeelden in kleur

De zomer begint bij mij altijd met het beeld van Franse velden vol van het geel van de zonnebloemen. Velden doorsneden door wegen waarover mannen op fietsen jagen op een gele trui. Dit jaar lijkt het Nationaal Park Hollandse Duinen (i.o.) ook voor de kleur geel te hebben gekozen.

Langs de paden staat volop geel walstro, teunisbloem, koningskaars, zwarte toorts, bezemkruiskruid en jacobskruiskruid. Ja, ik leg die Franse velden er, om in wielertermen te blijven, gelijk maar op. Niet één monotoon geel veld met zonnebloemen. Nee, de Hollandse Duinen scoren met een veelsoortig palet aan gelen. En dan heb ik het nog niet eens over steunkleur paars die slangenkruid, kleine steentijm en kruisbladgentiaan ons bieden.

Die laatste is overigens een bijzondere soort. Niet een soort die velden kleurt maar juist één die heel bescheiden op noordhellingen staat te pronken. De kruisbladgentiaan is een zeer zeldzame soort in Nederland. Je vind ze alleen in de duinen. Ooit waren de aantallen zo groot dat een vlinder zich op deze soort specialiseerde: het duingentiaanblauwtje. Helaas stamt de laatste waarneming in Meijendel van 1979. Gelukkig gaat het met de plant beter en is het één van de iconische soorten van Nationaal Park Hollandse Duinen. Reden dus om er dit jaar eens bijzondere aandacht aan te besteden en er een mooie foto van te maken.

Behalve paarse zeldzaamheid is er ook de witte overtreffende trap qua zeldzaamheid: liggend bergvlas. Dit minuscule plantje werd in 1976 ontdekt nabij Katwijk, als enige vindplaats in Nederland. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan en zijn beheermaatregelen getroffen om de plant te behouden. Dat lijkt succesvol want onlangs werd een mooie uitgebreide groeiplaats ontdekt waar zelfs een plant stond van reusachtige afmetingen, namelijk wel 10 cm hoog. En daar word ik dan weer blijer van dan van eentonig geel. De zomer is wat mij betreft namelijk het seizoen van zeldzaam veelsoortige en kleurrijke beelden.