OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto:

Agenda Reuring

reuring n Wekelijks zijn er bij Reuring diverse laagdrempelige activiteiten voor Noordwijkers. Reuring zit in het Sportcafé van sportpark Duinwetering 105. Openingstijden: dinsdag van 9.00 tot 15.30 uur, donderdag van 13.30 tot 15.30 uur en vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur. Meer informatie en aanmelden voor de maaltijden via reuringnoordwijk.nl of bel: 06-50610135. Aanschuiven kost 3 euro.

Donderdag 8 augustus

Cupcakes versieren met Marjan. Meedoen kost 1 euro.

Dinsdag 13 augustus

12.30 uur: maaltijd: rijst met zoetzure kip

Elke dinsdag

- vanaf 14.00 uur: wandelen met Reuring! Reuring is open tijdens de wandeling voor koffie.
- 14.00 uur: Tafel vol geluk
- 10.00-13.00 uur: Inloop budgetcoach voor uw financiële vragen (gratis).

Iedere dinsdagochtend en donderdagmiddag:

papiercollage maken met Cindy Salman

Elke vrijdag 10.00-14.00 uur:

- 10.00-12.00 uur: creatief café en biljarten

- 12.00-13.00 uur: samen sporten tegen eenzaamheid

- 13.00 uur: soep met brood: 2 euro.

Er is een ophaal- en thuisbrengservice. Bel: 06-50610135.


Echtheid laatste levensfase

Noordwijkerhout n In Munnekeweij hangen zes olieverfschilderijen van Sophie Vrolijk en een tekening. Ze zijn gemaakt om de ''echtheid'' van de laatste levensfase te laten zien. De echtheid of misschien wel werkelijkheid is dat geportretteerden en toeschouwer geen verding meer kunnen maken met elkaar en met de werkelijkheid.

Door Piet de Boer

Zelf zegt de kunstenares hierover: ''ik heb het uiteenvallen van de persoonlijkheid en opgedrongen verwarring willen vastleggen om te laten zien hoe het in de realiteit kan zijn.'' Ze maakte de rouwkaart voor haar oma's en gebruikte daarvoor een moment uit hun laatste levensfase. Door de integere sobere wijze van schilderen zijn de portretten beklemmend.

Sophie gebruikte eigen beeldmateriaal en foto's gemaakt door naasten van de geportretteerden. ''Oma An, oma van een vriendin, oma Jo en oma Timmie'' hebben dementie. De schilderijen laten de echtheid zien van de laatste levensfase in de ogen van de nabestaanden. De kleuren zijn sober. De oma's zitten vaak alleen zonder contact met de toeschouwer. Het gelaat naar beneden gekeerd of de blik afwezig. Ze zijn in zichzelf gekeerd. Bij de maaltijd maar ook als ze een kleinkind vasthouden of de hand van hun kind.

De realiteit lijkt afwezig te zijn in de laatste levensfase. De dementerenden en daarmee ook de naasten leven in een blijvend isolement. Maar de schilderijen zijn ook troostend. De hond van oma Timmy kijkt ons vriendelijk aan. Een kat ligt rustig te slapen op het schilderij 'de oma van een vriendin'. De meningen over de portretten zijn verdeeld. Van de baliemedewerker van Munnekeweij hoeft het allemaal niet. Zij zou zich ook niet laten portretteren. Een andere personeelslid zegt dat het mooie schilderijen zijn en de beelden ''bij haar binnenkomen''. Maar voegt zij daar aan toe ''het is wel de werkelijkheid.''