De handtekeningen zijn gezet: de taart kan worden aangesneden. | Foto: Diana Maas
De handtekeningen zijn gezet: de taart kan worden aangesneden. | Foto: Diana Maas Foto: Diana Maas

Reuring voortaan ook in De Zilk

welzijn n Stichting Jeugdwerk De Zilk en Reuring uit Noordwijk hebben afgelopen vrijdagavond officieel de krachten gebundeld. Onder het genot van een kopje koffie met taart werd het contract getekend en is de samenwerking feestelijk ingeluid. Samen bieden zij mensen die veel (alleen) thuis zitten en steeds meer verwijderd raken van het dagelijks leven, een plek voor het leggen van sociale contacten en het ontwikkelen en behouden van vaardigheden.

Door Diana Maas

Het kan iedereen overkomen. Door omstandigheden ontbreekt er soms structuur en sociale contacten zijn er dan nog nauwelijks. Bijvoorbeeld door langdurig zonder werk zitten, een burn-out, een partner die wegvalt of door andere, persoonlijke redenen.

"Reuring Noordwijk biedt in Noordwijk al enige jaren zeer succesvol en op een laagdrempelige manier een fijne ontmoetingsplek, voor jong en oud, waar je heen kunt voor een betaalbaar kopje koffie, aanspraak, een luisterend oor en gezelligheid.

Deze algemene voorziening vanuit de gemeente komt er nu ook in De Zilk, waarbij kostbaar maatwerk overbodig wordt", vertelt Els Troch, projectcoördinator bij Reuring.

Op zoek naar een geschikte locatie trokken Troch en haar collega Christina Osinga, de stoute schoenen aan en gingen op de bonnefooi richting De Zilk. Bij de verschillende locaties die ze bezochten bleek bij één de deur open: Stichting Jeugdwerk.

Na de verwoesting van het oude gebouw in de jaren tachtig, is er sinds 2009 een nieuw, eigen jeugdgebouw: 't Honk, aan de Sportlaan 34.

Mart Geerlings, bestuurslid bij de stichting vertelt: "De stichting zet zich met hart en ziel in voor de Zilkse jeugd. Zo worden er wekelijkse bijeenkomsten voor diverse groepen georganiseerd waarbij bijvoorbeeld naar hartenlust wordt geknutseld, gedanst en toneel gespeeld.

Maar ook speurtochten door het dorp en in de duinen staan op het programma."

De samenwerking met Reuring betekent voor stichting concreet dat zij per 2 september aanstaande, elke maandag van 10.00 tot 14.00 uur de deuren van haar honk wijd openzet voor project 'Reuring De Zilk'.

Oproep

"Dus, zit je thuis en heb je behoefte aan gezelligheid en wat 'Reuring' in je leven? Kom vanaf september gezellig langs om samen met de buurtsportcoach te sporten, een gezonde maaltijd(soep) mee te eten, creatief bezig te zijn (bijv. een workshop bloemschikken), krantje te lezen of een spelletje te doen (bijvoorbeeld biljarten, schaken, sjoelen).... het kan allemaal. Vrije inloop (dus zonder aanmelding vooraf), jong of oud, je bent altijd van harte welkom!"

Meer info? www.reuringnoordwijk.nl of telefonisch: 06-50610135.


Brede kritiek op de collegeagenda

n Gemeenteraad wil dat het college snel tot actie overgaat

agenda n Deze week besprak de gemeenteraad de collegeagenda van de gemeente Noordwijk, waarin het college vaststelt: 'Misschien ga je alleen sneller; samen kom je veel verder. Daarvan zijn we overtuigd'. Een vaststelling waarin niet alle partijen zich bleken te kunnen vinden. Zoals te verwachten kwam er van verschillende kanten kritiek.

In het collegeprogramma ontbrak het bepaald niet aan mooie volzinnen. 'Resultaat bereiken begint bij ons altijd met samenwerken. Vanuit verbinding willen we werken aan een hoogwaardig en veelzijdig woon-, werk- en leefgebied', was daar een voorbeeld van. Maar de gemeenteraad wilde meer dan de mooie volzinnen, die wilde meer dynamiek en meer concreet beleid.

De VVD maakte via fractievoorzitter Michel van Dormolen dan ook duidelijk dat het wat hem betreft allemaal wel wat sneller mag. Hij wilde daarom in september een bijeenkomst organiseren waarin het allemaal nog eens goed wordt besproken. Dick Gutlich (D66) wilde dat het college meer attent gaat zijn of gedane toezeggingen ook worden nagekomen en riep op om qua houding meer attent te zijn op mogelijkheden van de duurzaamheid en energietransitie. Nieuw beleid hoeft volgend D66 niet altijd geld te kosten. Hij kwam opnieuw terug op de mogelijke woningbouw in Bronsgeest. Hij pleitte er bovendien voor dat het ambitieniveau van het college, op dit onderwerp snel omhoog wordt gebracht.

Sportsubsidies

Vanuit NZL was het mevrouw Meiland die wees op het belang dat sportsubsidies, waarvan zij vond dat die minimaal in stand moeten blijven en mogelijk worden uitgebreid. Zij wilde ook dat de BOA's meer zichtbaar aanwezig zijn in de diverse kernen, om daarmee problemen te voorkomen.

Groen Links pleitte vooral om in duurzaamheid te investeren. Simon van Berkum stelde vast dat voorzichtigheid troef is. Zelfs als er geen geld zou zijn voor nieuw beleid, betekent dit volgens hem niet dat er geen nieuw beleid kan komen. Hij stelde vast dat het slechts gaat om keuzes maken. Hij verwachtte dat Noordwijk in navolging van de steden Haarlem en Utrecht de klimaatnoodtoestand zou moeten uitroepen.

Te langzaam

Het CDA was ook kritisch, want ook deze partij gaat het allemaal te langzaam.Theo Alkemade wilde een actieplan. Hij zei de behoefte te hebben om te komen van abstract naar inhoud. 'Van schrijven naar uitvoeren en van woorden naar daden', zo hield hij het college voor.

Wethouder Ter Hark reageerde namens het college zoals verwacht. 'Het is geen werkprogramma met strakke doelen. 'We proberen de participatie te faciliteren. De inwoners vragen om mee te denken en mee te doen. Met stakeholders komen tot de juiste besluitvorming. Hij noemde de agenda geen agenda, maar een strategisch aandachtspuntendocument.

Hij zegde toe om later op door de raad genoemde aandachtspunten nog met voorstellen te komen.