Na de zomer meer duidelijkheid

scholen n Het in stand houden van twee gebouwen voor hun basisscholen in Noordwijk aan Zee is voor stichting Sophia scholen een moeilijk te realiseren opgave. Op een nieuwe locatie een nieuwe school bouwen is volgens wethouder Salman geen optie.

De twee scholen samenbrengen in het gebouw van de Zeehonk blijkt onmogelijk vanwege de beperkte fysieke ruimte. Gezamenlijk in huidige Wakersduin blijkt eveneens financieel onhaalbaar vanwege de eigentijdse eisen van duurzaamheid.

Ouders zijn in onzekerheid en maken zich ongerust over mogelijke nieuwe ontwikkelingen. Zij richtten eerder al een actiegroep op, die op 11 juli insprak tijdens het inloopspreekuur. Taetske Visser stelde hierover deze week tijdens de raadsvergadering vragen aan wethouder Salman. Die kon zeggen dat er inmiddels een voorkeursscenario bestaat, wat echter nog wel verder onderzoek vereist. De voorkeur gaat nu uit naar het onderbrengen van De Zeehonk en Wakersduin in één schoolgebouw, waarbij wordt uitgegaan van volledige nieuwbouw op het bestaande terrein van Wakersduin aan de Hoogwakersbosstraat.

Parrallelboulevard

Het vraagstuk van de herontwikkeling Parallelboulevard blijft nog even op de agenda. Wethouder Ter Hark verwacht in het najaar tot besluiten te kunnen komen. Op dit moment blijkt het werken in drie winterperioden toch de voorkeur te hebben bij belanghebbenden in de omgeving. De vraag of het Hoog Heemraadschap akkoord zal gaan met mogelijke meerkosten is nog niet beantwoord. Duidelijk is wel dat bij meerkosten 80% voor gemeente Noordwijk zijn en dus 20 % voor het Hoog Heemraadschap. Volgens een betrouwbare bron is dit orgaan nog zeer terughoudend de adviezen betreffende een veiliger en veel goedkopere uitvoering, ingebracht door raadslid Wim van Haaster, alsnog te overwegen. Niet omdat ze niet uitvoerbaar zijn, maar simpelweg omdat men al te ver in de gekozen procedure is waarvoor de benodigde budgetten toch al zijn begroot.


Groen daken moeten van Noordwijk duurzame gemeente maken

groen n De gemeenteraad behandelde een brief van het college betreffende duurzaamheid. De gemeente ziet zich geplaatst voor opgaven die een snel antwoord eisen over hoe de vraagstukken moeten worden aangepakt. Noordwijk dient o.a. aardgasvrij te worden, maar de klimaatontwikkelingen vragen ook om lokale oplossingen. Er dient een CO2 neutrale leefwijze mogelijk gemaakt te worden. Het lokale afval moet volledig voor hergebruik in aanmerking te komen.

Het college heeft vastgesteld dat de aanpak die werd ingezet door het vorige college bepaald onvoldoende is geweest om aan de gestelde opgaven te voldoen. Zo moet de regierol van de gemeente bij de Energietransitie, de Klimaatadaptie, de Biodiversiteit en ook de Verduurzaming niet alleen binnen de gemeentelijke organisatie, maar ook richting bedrijven en inwoners nog worden vorm gegeven. De gemeenteraad wil serieus werk maken van het zoeken naar oplossingen. Een motie van NZL, PvdA, D66 en PUUR betreffende de duurzaamheid werd unaniem aangenomen. De raad eist van het college dat er meer aandacht komt voor het realiseren van zogenaamde 'groene daken', omdat betere waterhuishouding, biodiversiteit, fijnstofreductie en isolering de grote winstgevende voordelen zijn. Bovendien moet veel nadrukkelijker worden ingezet op het verkrijgen van daarvoor beschikbare subsidies. De raad geeft hiermee een eerste antwoord op de vraag van het college om vooral mee te denken en suggesties aan te dragen om gezamenlijk een Noordwijkse duurzaamheidstrategie vast te stellen.