De aankleding van de Hoofdstraat is officieel in gebruik genomen. | Foto: Ina Verblaauw
De aankleding van de Hoofdstraat is officieel in gebruik genomen. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Nieuwe aankleding Hoofdstraat

hoofdstraat n Begin 2017 kwam een gesprek op gang tussen de gemeente Noordwijk en de ondernemers van de Hoofdstraat over een nieuwe aankleding van dit belangrijke winkelgebied. "Er werden in ieder geval veel verkeers- en verwijzingsborden verwijderd", aldus wethouder Roberto ter Hark.

Door Ina Verblaauw

Het doel was de Hoofdstraat mooier te maken en een aansluiting te zoeken met de boulevard. Veel hout en staal met als gevolg nieuwe, mooie banken, veel plantenbakken gemaakt van hetzelfde hout als de banken. In de plantenbakken onder andere grassen zodat de sfeer van de duinen herkenbaar is, fietsnietjes om de fietsen georganiseerd te stallen en en afvalbakken voor gescheiden afval. Volgend jaar wordt geƫvalueerd of deze investeringen nuttig zijn gebleken en effect hebben gehad om de Hoofdstraat mooier te maken. De bakken voor gescheiden afval zijn een nieuwe proef voor de gemeente Noordwijk. Mocht dit succesvol blijken dan zullen deze bakken verder in Noordwijk worden uitgezet. Ter Hark prees het initiatief van de ondernemers, nu de plannen gerealiseerd zijn, om het onderhoud en de controle van de nieuwe voorzieningen als winkeliersvereniging in eigen hand te houden. De ondernemers zijn in ieder geval blij met de face-lift.


Cultuur verbindt op voetbalveld

n Marokkaanse minister getuige van geslaagd initiatief

voetal n Het inmiddels traditionele multiculturele voetbaltoernooi was ook in de nieuwe brede opzet een succes. Op de Duinwetering speelden niet alleen een groot aantal jeugdige voetballers uit de streek een goed georganiseerd toernooi. Ook ontmoette de Noordwijkse wethouder Sjaak van den Berg de heer Abdoh Kadri, de gevolmachtigd minister van Marokko, die zichtbaar onder de indruk was van manier van multicultureel sport bedrijven Noordwijk.

Het was dus niet alleen een jeugdtoernooi. Het ging om meer dan met elkaar sporten. Zo was er ook ruimte voor de wandelvoetballers, sportieve mannen op leeftijd en ook was daar de ontmoeting tussen de verschillende nationaliteiten, zodat het Noordwijkse thema 'Cultuur verbind' ook hier letterlijk in praktijk werd gebracht. Het ging natuurlijk om winnen, maar daarnaast om meer.

Na afloop was er op uitnodiging van de organiserende stichting 'Marhaba Welkom Noordwijk' een gezellig samenzijn voor iedereen in de kantine van vv Noordwijk. Tijdens de gebruikelijke prijsuitreiking was er een dankwoord richting de deelnemers door organisator El Yakoubi die terug keek op een geslaagd toernooi en die zijn dank uitsprak richting de vrijwilligers, de gemeente Noordwijk en de vv Noordwijk. Hij verwelkomde naast minister Abdoh Kadri, nog twee eregasten: de Noordwijkse wethouder sportzaken Sjaak van den Berg en de voorzitter van de Noordwijkse Moskee, de heer M. El Banque.

Tijdens de nazit met bijbehorende muzikale intermezzo's werd door deelnemers, vrijwilligers en supporters volop nagepraat over een geslaagd evenement. Er werd ook alweer vooruit gekeken naar de editie van 2020.


Levende Beelden Festival

festival n Noordwijk aan Zee staat zondag 4 augustus in het teken van "Levende Beelden". Dan vindt alweer de vijfde editie van het Levende Beelden Festival plaats.

Een levend standbeeld is subtiel en verrassend tegelijk en staat voor humor, emotie en expressie. Het trekt de aandacht van de voorbijgangers, ze blijven verwonderd staan. Een levend beeld staat niet zomaar stil, maar voert een dialoog met het publiek via bewegingen.

Op de Koningin Wilhelmina Boulevard en in de Hoofdstraat treden circa 32 levende beelden op. Zij showen hun talent en vermaken het publiek met hun prachtige acts. Ook zullen diverse mobiele kunstenaars hun kunsten vertonen. Langs de route zullen diverse straatmuzikanten hun muzikale kwaliteiten ten gehore brengen.

De vijfde editie van het levende beelden festival vindt plaats op 4 augustus.