Positief

Helaas! n Het blijft in de mailbox van deze columnist klachten regenen. Als ik de stapeltjes klachten bekijk dan wint die van de ODWH het glansrijk. De klachten zijn 'niet willen luisteren' en 'maandenlang wachten'.

Deze week nog werd bekend dat een initiatiefnemer zijn plannen in duigen ziet vallen door de absolute knulligheid die deze dienst kenmerkt. Onwetendheid doet de dienst besluiten om moeilijke vergunningaanvragen iedere maandagochtend opnieuw onder de groeiende stapel te schuiven. Als de aanvrager niet reageert dan reageert de ODWH ook gewoon niet meer, zo is mijn indruk. Zelfs niet bij zo'n eigentijds en belangrijke onderwerp als duurzaamheid. Iemand wil zonnepanelen plaatsen. Niet op zijn schuurtje, maar een heel veld van maar liefst 2 hectare. Na acht maanden gewacht te hebben is er nu reactie. Mogelijk voor de initiatiefnemer te laat om de noodzakelijke subsidie te verkrijgen. Jawel, acht maanden!

Recentelijk kwam de ODWH met een schuldbekentenis en probeerde de Noordwijkse politiek te overtuigen dat een verbeterplan soelaas biedt. Ik geef de politiek een advies, niet tegen het uurtarief van de ODWH, maar gratis. Regionale samenwerking is OK. Lokale belangen moet je door lokale deskundige ambtenaren laten behartigen.

Maar er zijn meer klachten. Wegafsluitingen zijn aan de orde van de dag. Nieuwe rioleringen, grote rotonden, asfaltering en herbestratingen. Allemaal oorzaken van ergernis en bijkomende klachtenregen. Daarnaast de verkeersveiligheid en het rijgedrag van weggebruikers in brede zin. Telefonerende en appende fietsers, te hard rijdende automobilisten, overmatig gasgevende motorrijders. En niet te vergeten de snelfietsende maffia in te strakke broekjes compleet met valhelm en noodzakelijke zonnebril. Allemaal reden voor vriendelijke dorpsgenoten om mij te vragen of ik daar niet eens aandacht aan kan besteden. Tussendoor nog het handelen van ambtenaren. Want men verwacht ook mijn hulp bij kritiek op deze categorie brave burgers. Ambtelijk optreden bij OZB, het snippergroen, vergunningverlening evenementen, bouwontwikkelingen, handhaving en wat al niet, zijn oorzaken van soms grensoverschrijdende ergernis bij veel inwoners. Ik besef dat de meldingen aan mijn adres mogelijk een topje van de ijsberg zijn. Ik besef ook dat sommige mensen zich pas gelukkig voelen als ze wat te klagen hebben. Ik ga dan ook zeker zelf niet klagen dat lezers slechts bij me komen met klachten. Want dat is gelukkig niet zo. Er zijn er ook volop die mij de positiviteit melden.

Zoals bijvoorbeeld Schiestraatbewoners, die mij enthousiast melden zich gehoord te voelen door de gemeente bij de SJC-plannen. De Kerkstraatwinkeliers die blij zijn met de markt in de nabijheid. De stralende bewoners van het dit jaar door de NWS opgeleverde 'Paleis de Rederijker'. Allemaal tevredenheid. Allemaal positief. Hé mensen, het valt mij nu wel op dit het allemaal 'Binders' zijn.