Meer aandacht voor bomen in de dorpskern

Groen n De gemeente Noordwijk toont ook ambitie als het gaat om de taken in groen en natuur. Want Noordwijk wil meer met de aanwezigheid van een enorme lokale biodiversiteit ten opzichte vele andere gemeenten.

Een van de Noordwijkse ambities is om deze biodiversiteit langzaam maar zeker te laten doordringen tot in de dorpskernen.
Tijdens een rondetafelbijeenkomst wilde het college van B&W de context het groen- en natuurbeleid, omschreven in het Uitvoeringsprogramma Natuur en groen, nader toelichten. Volgens de deskundigen worden op dit moment de juiste focus, een haalbaar uitvoeringsprogramma en de uitvoeringskracht, gemist. Daardoor is de programmering vooral gericht op projectdoelen. Een daarvan is, overigens net als in het provinciaal beleid, ecologische verbinding tussen de landgoederen.


Ontstenen

Maar ook moet energie worden gestoken in het ontstenen van de particuliere eigendommen. Bewoners animeren om mee te doen en heel duidelijk te laten aansluiten bij de doelstellingen van het natuurbeleid. De gemeente beoogt vooral de bermen bloemrijk in te richten, insectenhotels te installeren, zogenaamde bijenlinten te introduceren en zelfs daarbij rekening te houden de aanvliegroutes van vleermuizen.

Volgens de deskundigen moeten we ook anders gaan kijken naar bestaande gewoontes. Mooie geraniumbakken hebben nauwelijks aantrekkingskracht op bijen. Ingezaaide cocktails van diverse zomerbloeiers verdienen in deze tijd de voorkeur boven gladgeschoren gazons. Vanuit de politiek werd gevraagd om vooral steun te verlenen aan particuliere initiatieven zoals die van de Noordwijkse 'Moedertje Groen'. Jaap de Moor( NZL) zei met jaloerse blikken te kijken naar de eeuwenoude lindebomen Noordwijkse Voorstraat. Hij vroeg met veel nadruk of de in Noordwijkerhoutse Dorpsstraat en directe omgeving ook meer aandacht kan worden besteed aan een meer imponerend bomenarsenaal.


Terugkoppeling parkeervarianten uitgesteld

parkeren n Wethouder Roberto ter Hark (VVD) kwam deze week met de mededeling dat het parkeerverwijssysteem nog niet volledig is aangesloten.

Het heeft er inmiddels al wel voor gezorgd dat het langdurig zoeken naar vrije parkeerplaatsen minder is geworden. De wethouder meldde ook dat er nu zichtbaar meer gebruik gemaakt wordt van de parkeerruimte bij de VOMAR. Over het vinden van de noodzakelijke oplossing voor extra parkeerruimte, die onder meer nodig is wanneer er wordt gestart met de ontwikkeling aan de Maarten Kruytstraat, zei hij dat die oplossing nog niet concreet is. Het college heeft het voornemen een demonteerbare gestapelde parkeervoorziening te realiseren op het Palaceplein. Een parkeerdek met 2 lagen moet 110 extra parkeerplekken opleveren. Het college overweegt bovendien om als tijdelijke oplossing dubbelzijdig parkeren op de K.W. Boulevard mogelijk te maken. Wat dan weer 75 extra parkeerplekken oplevert. De nu genoemde maatregelen zijn slechts van tijdelijke aard. De noodzakelijke uitbreiding van het aantal permanente parkeerterreinen is en blijft nog steeds een actueel vraagstuk, wat de politiek op korte termijn moet oplossen. Na het gehouden parkeeronderzoek selecteerde de raad een aantal haalbare parkeervarianten. De toegezegde terugkoppeling van het college over resultaten van de haalbaarheidsanalyse, is uitgesteld. Deze komt na het zomerreces.