De praalwagen van Van Egmond Lisianthus is beslist een eyecather. | Foto: Treffend Beeld
De praalwagen van Van Egmond Lisianthus is beslist een eyecather. | Foto: Treffend Beeld Foto:

De ontwerpen van de praalwagens

Op 10 augustus rijdt Flower Parade Rijnsburg voor de 74e keer door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Het thema van 2019 is ´Beroepen´.

In de vorige column werd al melding gemaakt van de totstandkoming van het ontwerp van een aantal praalwagens. Het creatieve team van Flower Parade Rijnsburg voelt zich vrij om ontwerpen te presenteren, maar is altijd blij als sponsors meedenken over het ontwerp. Zo is het bijna vanzelfsprekend dat de Rabobank een praalwagens laat rijden met het beroep ´Bankier´. Het ontwerp toont het oude en nieuwe bankieren.

Een deelnemer die vorig jaar voor het eerst in de parade mee reed was RVE, een bloemen- en plantengroothandel. Zij komen dit jaar met de praalwagen ´Retail Florist´. Het leuke is dat een van de directeuren van RVE zelf de schetsen hiervoor heeft aangeleverd. Een andere deelnemer Camping Koningshof zag in dit Rembrandtjaar wel iets in het beroep van ´Kunstschilder´. Een praalwagen met o.a. ´De Nachtwacht´ en een bloemrijk schilderspalet is het gevolg. Logisch dat Bloemenveiling Royal FloraHolland met een praalwagen voor de dag komt met het beroep ´Veilingmeester´. Nog zo´n vaste deelnemer is Grimbergen Installaties, al jaren sponsor van de muziekpraalwagen met het huisorkest van de Flower Parade: Casual Company. Deze heeft als titel ´Zorg´ gekregen. De andere muziekwagen, met daarop de blaaskapel, is geadopteerd door Bakker Van Maanen. Beroep: ´Bakker´ natuurlijk. Een altijd opvallende verschijning van de parade is de praalwagen van Van Egmond Lisianthus. Deze krijgt als titel ´Veredelaar´. Kijk op de website van het Rijnsburgs Bloemencorso voor de ontwerpen die onlangs zijn gepresenteerd.

Terwijl Jora Vision bouwt aan de praalwagens is hoofdarrangeur Astrid Lankhuizen bezig met het bedenken welke bloemarrangementen en welke kleuren elke praalwagen moet krijgen. Samen collega arrangeur Konni van Delft maakt zij een planning welke bloemen er besteld moeten worden en welke soorten er op elke praalwagen te zien zijn. Flower Parade Rijnsburg is en blijft tenslotte het bloemencorso met de meeste soorten en variëteiten. Het complete palet van (zomer)bloemen en planten komt op 10 augustus bij u langsrijden. Tip: bekijk het corso eens twee keer en wel eerst van de ene kant van de weg, daarna de andere. U zult de tweede keer plots een heel ander corso te zien krijgen. Dit komt niet alleen door de bloemarrangementen, maar het ontwerp van verschillende praalwagens is aan de linkerzijde anders dan aan de rechterzijde. Twee keer kijken loont dus de moeite. Kijk eerst in Rijnsburg en fiets hierna door naar Katwijk of Noordwijk.
In alle rust kijken: bezoek dan op vrijdag 9 augustus de Flower Parade Show in Bloemenveiling Royal FloraHolland. U bent dit jaar al vanaf 16.00 uur welkom. Toegang: gratis.