Dirks Vishandel won ook dit jaar weer de LD Haringtest. | Foto: Piet van Kampen
Dirks Vishandel won ook dit jaar weer de LD Haringtest. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Dirks vishandel valt weer in de prijzen

advertorial n Voor de tweede achtereenvolgende keer won Dirks Vishandel de haringtest van het Leidsch Dagblad. In restaurant de Beukenhof mocht Dirk Zandbergen zich na afloop van de keuring als winnaar door de deskundigen laten feliciteren en kreeg van prominenten uit de regio de complimenten voor de zilveren onderscheiding.

Door Piet van Kampen

Natuurlijk was de ondernemer ontzettend blij dat hij voor de tweede achtereenvolgende keer met zijn haring deze onderscheiding in de wacht sleepte. Desondanks blijft hij er bescheiden onder.

'Het is altijd spannend zo'n test. Eigenlijk is het een soort sport geworden' lacht hij voorzichtig. 'Enkele vaste klanten die de haring al hadden gekocht vonden het geen verrassing. Zij hadden het verwacht' vertelt de winnaar. 'Belangrijker vond ik dat de jury van deskundigen waaronder enkele inkopers en ex-directeuren van de Nederlandse Visserijvereniging na afloop ook enthousiast waren. Zij vonden het knap dat ik voor de tweede keer achter elkaar als beste uit de bus kwam' zegt hij met een voorzichtig trotse ondertoon.

Onder de prominenten uit de regio bevonden zich onder andere Emile Jeansch de burgemeester van Oegstgeest en de bekende schrijver Maarten 't Hart. Met een minimaal verschil kozen zij voor de haring van Vishandel De Klok uit Voorhout waarvan eigenaar Wim Klok ook een echte Kattukker is. De bronzen plak ging naar Vishandel Harteveld van de viskraam op het Diamantplein in Leiden, ook een handelaar met Katwijkse roots.


Zelf keuren

Elk jaar gaat Zandbergen naar Denemarken om zelf de haring te keuren die hij daarna via zijn inkoper bestelt. 'Ik wil ze zelf eerst keuren voordat ik ze koop' geeft de winnaar aan die dus vooraf op zeker gaat dat hij kwaliteit in huis haalt. Ook zijn tweede vestiging, die hij onlangs in Noordwijk in de Bomstraat opende, deelt uiteraard mee in het succes. Ook de bedrijfsleider daar Arco Houwaart, kreeg veel positieve reacties. Eigenlijk spreekt dat voor zich. Zandbergen en haring zijn ook dit jaar weer de beste maatjes!


Sportvissers halen geld op voor Kika

Cheque n Tijdens het NK Makreelroken van zaterdag 1 juni werd dankzij de verkoop van de gerookte makrelen en de sponsoren een prachtig bedrag van ruim € 2.000 opgehaald voor Kika, Stichting Kinderen Kankervrij.

Door Ina Verblaauw

Zaterdag 6 juli werd bij De Sportvisser de cheque overhandigd aan Rien Schimmel, die namens Kika aanwezig was. Voorzitter Peter van Dam van de Sportvissers was trots op de sponsoren en de vrijwilligers die deze middag mogelijk maakten.

Rien vertelde over het werk dat de vele vrijwilligers landelijk doen om geld op te halen om meer onderzoek te verrichten. Hij kon vertellen dat alle kennis op dit gebied inmiddels is ondergebracht op één plek: Het Prinses Maxima Centrum in Utrecht.

Wethouder Sjaak van den Berg uitte zijn waardering voor de sportvissers, dat de wedstrijd ervoor heeft gezorgd dat zo'n mooi bedrag werd opgehaald voor Kika. Door de verkoop van de 700 makrelen, gratis ter beschikking gesteld door rederij Vrolijk uit IJmuiden, en de financiële bijdrage door Schut & Partners en hengelsport Ons Stekkie, dagbesteding uit Katwijk, kon een bedrag van € 2.200 worden overhandigd aan Kika.

Terwijl die overhandiging plaatsvond, nam Martina Schut van Schut & Partners even het woord. "We hebben grote bewondering voor de leden van De Sportvisser. Regelmatig nemen zij de mensen met een beperking van Ons Stekkie onder de hoede om ze te begeleiden bij het vissen en ze te laten deelnemen in de club. Daarom hebben we besloten er nogmaals € 1.000 bovenop te doen voor Kika". Na vlug met een viltstift het eindbedrag aan te passen kon de overhandiging aan Rien Schimmel plaatsvinden.

Afbeelding