Afbeelding
Foto:

College is niet bereid tot onderhandelen met Meeuwenoord

uitplaatsing n De gemeente Noordwijk en de firma Meeuwenoord in Noordwijkerhout blijken opnieuw niet nader tot elkaar te kunnen komen betreffende de uitplaatsing van het bedrijf. Het college schrijft daarover aan de gemeenteraad: 'De firma Meeuwenoord wenst een maximale schadevergoeding te ontvangen zonder dat de firma daarbij laat meewegen dat ook zij baat hebben bij een vertrek naar elders .

In de gemeenteraad heerst de gedachte dat het snel uitplaatsen van de firma Meeuwenoord van de Victorieberg naar elders een belangrijke bijdrage kan leveren aan het vergroten van de verkeersveiligheid in de dorpskern. Maar de door het college hernieuwd gevoerde gesprekken leverden,zo laat een melding aan de gemeenteraad zien, nauwelijks nieuwe uitgangspunten op.


Volledig schadeloos

Volgens het college denkt het bedrijf garen te kunnen spinnen uit de unaniem aangenomen motie die opriep tot opnieuw onderhandelen. Meeuwenoord heeft laten weten volledig schadeloosstelling te verwachten in het kader van de Onteigeningswetgeving. Bovendien wordt geƫist dat de gemeente Noordwijk zelf het onderzoek uitvoert naar de mate van bodemverontreiniging. En daarmee ook de extra saneringskosten voor zijn rekening neemt die gaan worden gemaakt om de bodem geschikt te laten zijn voor een woonfunctie.


Onaanvaardbaar

Het college laat de gemeenteraad weten deze eisen onaanvaardbaar te vinden. Omdat, indien alle kosten bij de gemeente worden gelegd, het al eerder berekende exploitatietekort voor de te ontwikkelen locatie, nog verder in omvang zal gaan toenemen.

Aan de zekere mogelijkheid om na verplaatsing een efficiƫntere bedrijfsvoering te realiseren wordt door Meeuwenoord totaal geen waarde toegekend. Gelet daarop is het college niet bereid om de onderhandelingen te heropenen, zoals in de motie wel werd verlangt.

Het college meldt aan de raad: 'Wel zijn wij bereid om richting de partijen die rechtstreeks baat hebben bij een herontwikkeling van de locatie, te weten de ontwikkelingscombinatie van de nieuwbouwwijk Landgoed In den Houte alsmede de firma Meeuwenoord, een bedrag in het vooruitzicht te stellen om de verschuiving van de Victoriberg mogelijk te maken. De exacte hoogte zal een taxatie moeten uitwijzen. Wij verwachten dat hier een substantieel bedrag mee gemoeid is zodat partijen hier in hun businessplan rekening mee kunnen houden'.