Andre Hoogendijk (l) en Klaas Hogervorst tonen het resultaat van het onderzoek. | Foto: KAVB/VidiPhoto
Andre Hoogendijk (l) en Klaas Hogervorst tonen het resultaat van het onderzoek. | Foto: KAVB/VidiPhoto Foto: KAVB/VidiPhoto

Onderbroek bewijst: beste bollengrond van Nederland in Noordwijkerhout

trofee n Een eenvoudig onderzoek van bloembollenkwekers naar de bodemkwaliteit heeft uitgewezen dat de beste bollengrond van Nederland zich in Noordwijkerhout bevindt.

Het betreft een perceel van hyacintenkweker Klaas Hogervorst. In april heeft Hogervorst, evenals honderden collega's in heel Nederland, een katoenen onderbroek in zijn bollenveld ingegraven. Na twee maanden is het ondergoed weer opgegraven. Hoe minder er dan van de onderbroek over is, hoe actiever wormen, schimmels, bacteriën en micro-organismen in de grond zijn. Een goed en natuurlijk bodemleven is van groot belang bij de teelt van vitale en sterke gewassen. Uit handen van André Hoogendijk (KAVB) ontvangt Hogervorst de eerste Nederlandse Soil Your Undies-trofee.


Gezond bodemleven

Een vakjury met vertegenwoordigers van Wageningen Universiteit (WUR), het Clusius College en Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) bepaalde mede aan de hand van ingezonden foto's de winnaar van de Soil Your Undies-trofee 2019 in Nederland. De praktische bodemtest is dit jaar voor het eerst in Nederland georganiseerd in navolging van een Canadees initiatief. De activiteit heeft tot doel meer aandacht en actie te vragen voor een gezond bodemleven in de agrarische sector maar ook in particuliere tuinen. De publieksprijs is gewonnen door basisschool Antonius uit Voorhout. Komend najaar ontvangt de school een pakket van Klaas Hogervorst met bloembollen uit het beste bollenperceel van Nederland.


Herenweg weer open voor verkeer

rotonde n De geasfalteerde verbinding van de Herenweg naar de Langevelderweg ligt er strak bij. Precies op tijd: de werkzaamheden op het VVSB-terrein zijn begonnen. Het gras is verwijderd. De nieuwe weg is nodig voor het nieuwe sportcomplex en voor de toekomstige bouwers en bewoners van het voormalige Bavoterrein.

Door Piet de Boer

Het werk aan het sportpark moet voor het begin van het nieuwe seizoen klaar zijn. De nieuwe weg is daar een voorwaarde voor. Nieuwe materialen worden daarlangs aangevoerd en afval en restmateriaal afgevoerd. Met het upgraden van het sportcomplex kan VVSB verder ontwikkelen al was er twijfel over de noodzakelijke extra parkeergelegenheid. Uitbreiden zal in de toekomst moeilijk worden door de weg die vlak langs de velden loopt.

Werkverkeer kan door de brede nieuwe weg goed bij het te renoveren complex komen en gemakkelijk de materialen aan- en afvoeren. Dat geldt ook voor het voormalige Bavoterein waar in de toekomst een groot aantal huizen gerealiseerd gaan worden. Het bouwverkeer voor het Landgoed In den Houte, kan nu gemakkelijk bouwmaterialen op de juiste locatie afleveren. Het zware verkeer hoeft dan niet meer door het dorp te rijden. Ook op de Langevelderweg is men en rotonde aan het bouwen. Deze zal waarschijnlijk binnenkort gereed zijn.


Peter Sellers treedt op in de bieb

optreden n Muzikant en entertainer Peter Sellers treedt op 23 juli om 14.15 uur op in de Bibliotheek in Noordwijk voor bewoners van Groot Hoogwaak en Jeroen en de bezoekers van het Ontmoetingscentrum Dementie van Activite.

In 2016 is de Bibliotheek Bollenstreek in Noordwijk, op verzoek van de gemeente Noordwijk, gestart met extra activiteiten in het kader van een bredere dienstverlening. Trefwoorden bij deze activiteiten zijn weerbaarheid/meedoen/sociaal domein/ontmoeting. In dit kader heeft de Bibliotheek Bollenstreek contact gezocht met de bovengenoemde organisaties en hen voorgesteld een activiteit voor hun bewoners en bezoekers te organiseren.

Door zijn zorg gerelateerde achtergrond maakt Peter Sellers ook van een optreden voor senioren in woonzorgcentra een feest.
Het repertoire dat Paul Sellers deze middag ten gehore zal brengen loopt uiteen van Nederlandstalige meezingers tot Engelstalig en Duitstalig repertoire, evergreens, dutchpop en gouwe ouwe.

Afbeelding