Zeshonderd korfballers streden op het strand bij tropische temperaturen. | Foto: Ina Verblaauw
Zeshonderd korfballers streden op het strand bij tropische temperaturen. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Fluks houdt tropisch strandtoernooi

Korfbal n Een absoluut perfecte dag voor een strandtoernooi. Zaterdag 29 juni organiseerde de Korfbalvereniging Fluks voor het 28e jaar het Beach Korfbaltoernooi ter hoogte van de Koele Costa. Al vroeg in de ochtend werd gewerkt op het strand met het uitzetten van de velden en het plaatsen van de korven. Ruim 600 deelnemers uit heel Nederland deden mee aan deze dag.

Door Ina Verblaauw

Voor het beachkorfbal gelden andere regels dan voor in de zaal. Per veld één korf, waardoor de spelers constant moesten wisselen van aanvaller in verdediger. Een team bestaat uit twee heren en twee dames. Bij tekort aan deze gelijke verdeling werd een shirt binnenstebuiten gekeerd, zodat het team wel weer in evenwicht is.

Op alle speelvelden ging het er heel erg gemoedelijk aan toe. Vanwege de hitte werd geadviseerd in de korte pauze even verkoeling in zee te zoeken en heel veel water te drinken. Dat advies werd goed opgevolgd. De aanwezige EHBO-post had het niet druk. Een enkeling kwam voor het behandelen van een snijwond, veroorzaakt door schelpen. Ook al luidde het advies te spelen met sokken aan. Voor sommigen leek dat te warm, hoewel het zand bloedheet aanvoelde.

Na de prijsuitreiking was het toernooi nog niet ten einde. Op het grasveld van Fluks werd nog een feestje gevierd voor alle deelnemers. Met een hapje en een drankje. Komisch genoeg werd het lang tevoren bedachte thema Oktoberfest in de bloedhitte toch doorgezet. Lederhosen en dirndljurkjes. Zo'n 150 deelnemers hadden een tentje meegenomen en sliepen die nacht op het veld. Voor de mensen van Fluks was het zondagochtend vroeg opstaan om voor alle gasten boterhammen te smeren voor het gezamenlijke ontbijt. Een bijzonder geslaagd evenement.


Steekje los bij Vrienden van de Witte Kerk

doopjurken n Mode-ontwerpster Judith van Vliet opende op vrijdag het jaarlijkse festijn van de Vrienden van de Witte Kerk. Judith gaf een lezing over haar opleiding tot mode ontwerpster, haar drijfveren en haar inspiratie. Zij toonde ook enkele werkstukken.

Door Piet de Boer

Textiel was dit jaar het hoofdthema. Buiten hing boven het nieuwe muurtje een bijna eindeloos lange vlaggetjesslinger. Binnen zaten vrouwen achter de naaimachine een aantal vlaggen in elkaar te zetten. Er was in de kerk van alles te zien over werken met textiel. De Weefkring Bollenstreek had een echt weefgetouw geplaatst en demonstreerde hun ambacht. Weven is net als veel textiele technieken zeer arbeidsintensief. Het zijn unieke objecten zeggen de drie dames achter de tafel. Bezoekers konden aan de activiteitentafel in de kerk ook zelf aan de slag. Het evenement 'Zelfgemaakt met een steekje los' trok vooral veel vrouwen naar het centrum. Jos van den Burg, Vrienden van de Witte Kerk schatte het aantal deelnemers op ongeveer duizend mensen in twee dagen. Hij is tevreden en heeft de voetbalwedstrijd van de Oranjevrouwen en het bloedhete weer de belangstelling nauwelijks getemperd.


Doopjurken

Bijzonder is de kleine tentoonstelling van doopjurken, gemaakt van de trouwjurk van de moeder. Dat geldt bij voorbeeld voor de doopjurk van Jeannette van der Valk. "Dit is de jurk van mij. Uit 1969. Mijn moeder heeft deze precies vijftig jaar geleden gemaakt van haar trouwjurk met fladderende bloemetjes en figuurtjes. Gewoon leuk toch?" Wat de waarde is zou ze niet weten. Het is vooral emotionele waarde zegt Jeanette met een verlegen glimlach. Hij gaat niet weg.

Naast haar staat Tinie Duivenvoorde. "Ik ben de doopjurk kwijt. Mijn dochters zijn er in gedoopt, maar toen is de jurk uitgeleend en niet meer teruggekomen." Ze is er niet emotioneel onder en bewaart de herinnering aan het trouwen en dopen in haar fotocollectie. De verloren doopjurk laat haar onverschillig. "Ik heb die jurk niet meer nodig. Laat een ander er maar rijk mee worden", lacht ze onbekommerd over het verlies.


De vlaggenslinger rond de Witte Kerk is bijna klaar. | Foto: Piet de Boer