Cock Jue was voor het eerst speaker bij de Strandloop. | Foto: PR
Cock Jue was voor het eerst speaker bij de Strandloop. | Foto: PR Foto:

Noordwestenwind geeft mooie resultaten

Atletiek n De StarBalm Strandloop van 27 juni verliep voorspoedig. Verwacht werd dat de fikse noordenwind voor mindere tijden zou zorgen, maar niets bleek minder waar.

Door het windje in de rug en een lekker hard strand konden de lopers op de heenweg al een mooie tussenstand maken. Op de terugweg was het wel even buffelen, maar het voordeel bleef dus per saldo werden er mooie tijden neergezet.

Bij deze derde loop was Tuincentrum van Beelen de dag sponsor. Bij de finish werden de lopers verrast met koek. Dat kon iedereen wel gebruiken na de inspanning. Gelukkig was er ook voldoende water, want daar was zeker ook behoefte aan. Mede dankzij het grote aantal vrijwilligers werd het weer een geslaagde loop. Dat werd o.a. geïllustreerd door een meisje dat zoveel plezier beleefde aan het tegenwind lopen dat ze deed alsof ze vloog. Misschien dat de meeuw die met de lopers meevloog haar inspireerde…

De speaker was Cock Jue. Voor hem was het een eerste optreden en dat deed hij met verve.


Zonnekijkdag bij Sterrenwacht Foucault

ruimte n Op 7 juli wordt er voor het eerst de landelijke zonnekijkdag gehouden. Van 12.00 tot 16.00 uur opent Sterrenwacht Foucault, Hoogduinweg 44 in De Zilk haar deuren voor het brede publiek.

Veiligheid staat natuurlijk voorop. Daarom kan iedereen door telescopen op een veilige manier een blik werpen op onze dichtstbijzijnde ster, de Zon.

De Zon is veel interessanter om te observeren dan vele mensen denken. Zo zijn er zonnevlekken die bewegen over het oppervlak van de Zon, en zijn er aan de rand van de Zon regelmatig zonnevlammen te zien. Zowel de zonnevlekken als de zonnevlammen kunnen vele malen groter zijn dan onze eigen planeet Aarde. Het loont dus zeker de moeite om bij sterrenwacht Foucault de zon te komen bewonderen door de telescopen! Hoewel de Zon op dit moment in een minimum zit wat betreft haar activiteit, zijn hopelijk wel een zonnevlekken of zonnevlammen te zien. Bovendien zijn er ook radiotelescopen opgesteld, waarmee het geluid van de zon is te horen. Mocht het toch bewolkt zijn, dan komt men meer te weten over de zon door een presentatie.