Raad dringt aan op meer ruimte voor nieuw beleid

Financiën n Bij de behandeling van de kadernota was er volgens het college volop ruimte voor de gemeenteraad om, op basis van een politieke discussie en het indienen van uitvoerbare moties, aan te geven waar bijsturen gewenst zou zijn.

Al heel snel werd in de vergadering duidelijk dat er bij diverse partijen zeker nog extra wensen leefden. Wensen die uiteindelijk in een zevental moties tot uitdrukking werden gebracht. Zo was er de aangenomen motie van de VVD die het college oproept om € 500.000 structurele beleidsruimte te realiseren zonder daartoe de belasting te verhogen.

De VVD, het CDA en Puur vonden elkaar bij het indienen van 2 moties. Een met het verzoek aan het college om de indexering van de subsidies te handhaven op 1,8%. En de tweede met het verzoek om de indexering van 1,8% op de toeristenbelasting 1 jaar later dan voorgenomen toe te passen. Beide moties werden door de gemeenteraad aangenomen.

Helpende hand

De oppositie, Puur, Gl, PvdA en D66, kwam aanvankelijk met een tweetal moties. De eerste was een zeer uitgebreide met de titel 'de helpende hand'. Samengevat wilde men dat de inbreng van de oppositie serieus zou worden doorgerekend en daarbij ook voldoende dekking te creëren. Opvallendste adviezen waren het aan wenden van NUON-reserves, verhogen van parkeertarieven, het oude Noordwijkse saldo van €1.600.000 op te souperen, het niet afschaffen van de hondenbelasting en ook de totaalreserve niet onbenut te laten.

Noordwijk inclusief

De tweede betrof het kiezen van de titel voor het thema in het jaar 2020. Als bijdrage aan het profiel van Noordwijk en als versterking van aantrekkingskracht voor inwoners en gasten zou het thema 'Noordwijk Inclusief' de enige juiste keuze zijn. Beide moties werden na de reactie van wethouder ter Hark uiteindelijk toch niet in stemming gebracht. Dat gebeurde ook met de motie van GL, PvdA en D66 betreffende het opstellen van een CO2-begroting om ook lokaal de doelstellingen van diverse energieakkoorden te halen.

Evenals de opvallende motie van NZlokaal die daarbij het Noordwijkerhoutse raadslid van Puur, mevrouw Warmerdam, als enige van die partij aan haar zijde vond. Zij zagen heil wel heil in de reserves van Het Ondernemingsfonds Noordwijk en wilden die aanwenden voor een eenmalige ondersteuning van de Noordwijkerhoutse Ondernemersvereniging.

Ook deze laatste motie werd uiteindelijk niet in stemming gebracht. Vooral omdat wethouder Ter Hark had duidelijk gemaakt dat hij zeer serieus met alle ingebrachte wensen en gedachten rekening wilde gaan houden.