Klotsen

Vorige week stelde premier Rutte dat bij de ondernemers het geld tegen de muren klotst. Hij gaf niet duidelijk aan bij welke ondernemers, bovendien kan, volgens Van Dale, geld niet klotsen.

De lonen zouden flink omhoog moeten, de werkers hebben er recht op. Voor het gemak vergat hij dat het nog maar een paar jaar geleden is, dat het crisis alom was. Een grote ontslaggolf volgde. De ondernemers die het langst hun werknemers in dienst hielden, hadden het het zwaarst. Je neemt ook niet zomaar afscheid van mensen die soms al een generatie lang bij je werken. Bouwaannemers zit de schrik nog goed in de benen. Gevolg is dat bijna niemand meer in vaste dienst wordt aangenomen. Het fenomeen zzp-er is geboren en uitgegroeid tot heel grote aantallen.

Klotst er ook wat bij de bollen? Vast niet! Daar spelen zoveel andere zaken. Allereerst de schaalvergroting, die moet doorgaan om de kosten per product in de hand te houden. De huidige lage rente helpt wel. Arbeid is het volgende knelpunt. Die wordt voor een groot gedeelte door buitenlanders gedaan, wat niet gezond is. Uitzendkrachten worden duurder en natuurlijk vragen zij een nette plek om te wonen.

Bij de bollenexport is de korte tijd om te verpakken een extra hobbel. Bovendien waren de bollen de laatste jaren niet altijd even gezond. Het klimaat is hier zeker debet aan. Ook het op peil houden van de bemesting van bollengronden is niet eenvoudig: regeltjes, regeltjes, regeltjes!

Moeten we dan maar switchen naar een beroep waar het geld wel klotst? Aan de buitenkant lijkt alles mooier dan het is.

Kortom: bij Rutte klotst het niet, Rutte kletst!

Aad van Ruiten