Aanpak Jeroensplein blijft 'gebed zonder eind'

uitstel n De herinrichting van het Jeroensplein was al vele malen aanleiding tot kritische vragen vanuit de gemeenteraad. Moties werden ingediend en voorstellen werden publiek gemaakt. Het lijkt er echter op dat men niet in staat is om de wensen die er leven te combineren met de praktische mogelijkheden.

'Een gebed zonder eind op een plek waar gebeden juist verhoord zouden moeten worden', merkte deze week een betrokken inwoner op. Hij herinnerde nog eens aan de aanleg door de Portugese straatmakers. De eerste reacties waren toen 'eindelijk klaar' en 'best mooi'. Maar al snel kwam er kritiek en onvrede. Omwonenden en bejaarden, soms met rolstoel of rollator, hadden veel moeite zich daar voort te bewegen. Zelfs voor fietsers bepaald is het er niet erg comfortabel. Vooral de betonnen palen blijven voor velen onacceptabel.
Een eerste excuus bij uitblijven van actie was het zogenaamde recht van de ontwerper. Dat bleek uiteindelijk verzonnen want de ontwerper was zelf al geen voorstander van de kolossen in het plaveisel. April 2017 was er een eerste toezegging tot herinrichting maar actie bleef uit. Vorig jaar juli besloot de gemeenteraad dat er nu eindelijk wel actie moest komen. Op 5 november was er een eerste actie toen een deel van de betonnen palen werd vervangen door een lage markering van een deel van de rijweg. Maar de gewenste totale herinrichting is nog steeds niet uitgevoerd. Dick Gutlich (D66) diende recentelijk schriftelijke vragen in over het hoe en waarom. Het college heeft echter tot nu toe nog geen enkele reactie gegeven.


Doelstellingen afvalscheiding worden niet gehaald

Milieu n Het op de juiste wijze en in het juiste stadium scheiden van afval wordt steeds belangrijker geacht. In Noordwijk is men hiermee heel merkbaar actief. Maar er is, zo blijkt inmiddels, nog veel winst te halen. De fractie van GroenLinks wilde van het college weten of op dit terrein ook in Noordwijk de landelijke doelstellingen kunnen worden gerealiseerd.

Landelijk is de norm dat per inwoner maximaal 100 kilogram restafval mag worden aangeboden en dat 75% van het afval op de juiste manier moet worden gescheiden. Ook dat papier, plastic en GFT-afval dus apart moet worden ingeleverd. Er is hierbij overigens verschil in de kernen. In het oude Noordwijk wordt alleen plastic verpakkingsmateriaal ingezameld. In Noordwijkerhout en De Zilk gaan naast plastic ook blik en drinkpakken apart. In Noordwijk zijn er milieuparkjes, die op 8 plaatsen in het dorp zijn te vinden. Bovendien is er servicepunt 'Afval loont' in de Stakman Bossestraat. Ook bij de milieustraat wordt het particulier aangeboden afval gescheiden.
Op de 4 gerichte vragen van GroenLinks werd deze week door het college gereageerd. Uit de antwoorden wordt duidelijk dat in Noordwijk nog lang niet kan worden voldaan aan het landelijke ideaal. Zo zit er bijvoorbeeld nog een derde GFT in het restafval. Ook bij plastic (12%), textiel (4-6%), glas (4-6%) en papier (10-13%) valt er nog veel winst te behalen. De landelijke norm voor 2020 blijft dus voorlopig onhaalbaar
B&W verduidelijken nog dat er een grondstoffenbeleidsplan gaat komen, waarin duidelijk gaat worden aangegeven hoe het in de nabije toekomst moet met duurzaam produceren, duurzaam consumeren en het optimaal recyclen van de diverse grondstoffen. Hierover is er in Nederland met de belanghebbende organisaties inmiddels een akkoord om in 2050 volledig circulair te zijn.