Jong geleerd op de Dag van de Bouw is oud gedaan. | Foto: Ina Verblaauw
Jong geleerd op de Dag van de Bouw is oud gedaan. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Dag van de Bouw op Offem-Zuid

offem n Sinds 2006 organiseert Bouwend Nederland de Dag van de Bouw. Een landelijke open dag, waar publiek een kijkje op een bouwlocatie kan nemen. Een locatie die normaal, uit veiligheidsoverwegingen, gesloten is met bouwhekken.

Door Ina Verblaauw

In Noordwijk is dit jaar gekozen voor de locatie Offem-Zuid. Een nieuwe woonlocatie waar in totaal 750 woningen de komende jaren zullen worden gerealiseerd. In de eerste fase van deze woonwijk worden door Van Rhijn Bouw 240 woningen gebouwd, waarvan de eerste 113 woningen binnenkort zullen worden opgeleverd. Veel toekomstige bewoners kwamen een kijkje nemen bij hun nieuwe woning.

Medewerkers van het bouwbedrijf waren aanwezig om vragen te beantwoorden. Offem-Zuid ligt in het verlengde van de Voorstraat en Landhuis Klein Offem. De diversiteit van de woningen in de Voorstraat is doorgetrokken in deze wijk in wording, met sfeervolle hofjes, leilindes en veel groen.


Wethouder Henri de Jong opende zaterdag 15 juni de Dag van de Bouw met het hijsen van de vlag aan een hoge kraan. "De dag van de bouw is mede georganiseerd om het publiek te interesseren voor de bouw".

Er is een groot tekort aan bouwvakkers en de jeugd is nog amper geïnteresseerd in deze prachtige bedrijfstak. Vandaar dat er voor kinderen op het middenterrein uitdagingen lagen. Zoals het zelf in elkaar timmeren van een gereedschapskist. De dag was ook voor velen een mogelijkheid om even een kijkje te nemen in de diverse woningtypes.


Bomen op de monumentenlijst

monumentaal n De fusie van Noordwijkerhout en Noordwijk betekent dat de monumentenlijsten samengevoegd worden en er een nieuw monumentenbeleid geschreven wordt. 'Dat nieuwe beleid gaat waarschijnlijk in 2020 van start', zei portefeuillehouder Van den Berg eerder dit jaar in de monumentencommissie. De commissie wil ook monumentaal groen op de lijst naar aanleiding van kap op het Bavoterrein en Sancta Maria.

Door Piet de Boer

Het begin, de geharmoniseerde monumentenlijst staat volgende maand op de gemeente site. Hoeveel monumenten dat precies zijn, is officieel nog niet bekend, deelde de vertegenwoordiger van de gemeente mee tijdens de laatste vergadering op 13 juni.

In Noordwijkerhout en De Zilk zijn er officieel 71 monumenten sinds 2014. Daaronder zijn twaalf rijksmonumenten zoals het hoofdgebouw op het Bavoterrein, 55 'gewone' monumenten en vier beeldbepalende monumenten. In Noordwijk kent men veel meer rijksmonumenten (74). Onder voormalig wethouder José Fles zijn in 2017 voor het eerst 38 gemeentelijke monumenten aangewezen. Er zijn dus duidelijke verschillen tussen beide fusiepartners. Gemeenschappelijk is dat eigenaren van deze panden financieel geholpen kunnen worden bij het onderhoud. Het zijn geen volledige vergoedingen maar wel een flinke tegemoetkoming. Voor een nieuw rieten dak bij voorbeeld kan 4000 euro subsidie aangevraagd worden.


Bomen

Al enge jaren is Noordwijkerhout op initiatief van de Vereniging Dorpsbehoud bezig met de inventarisatie van monumentaal groen of bomen. Het groenbeleid was een agendapunt op deze vergadering van de monumentencommissie. Er is weinig aandacht voor monumentale bomen. Er zijn de laatste tijd kapvergunningen afgegeven voor project Santa Maria waardoor honderden bomen bijna geruisloos zijn verdwenen. Deze situatie wil de commissie voorkomen.

Door bomen op de monumentenlijst te plaatsen zijn ze beter beschermd en moet een aanvraag voor kap langs de monumentencommissie. De commissie kan dan advies uitbrengen. Op dit moment zijn de ontwikkelingen actueel bij het groen op het Bavoterrein. Niet alle individuele exemplaren zijn het behouden waard, maar in de Engelse Tuin moet er met chirurgische precisie geopereerd worden zei S. de Jong adviseur Bomen en Wonen van de gemeente. Het opnemen van bomen in de monumentenlijst zou de kap van grote aantallen bomen zoals gebeurd is op Sancta Maria in de toekomst kunnen voorkomen.

Een monumentenstatus moet stokoude bomen beschermen. | Foto: Piet de Boer