Vitaler bosareaal door herplant na bomenkap

noordwijkerhout n Het kappen van bomen door inwoners van Noordwijk is gebonden aan diverse regels. Want een boom kappen kan niet zomaar. Een algemene regel is dat er zeker in het broedseizoen geen bomen mogen worden gekapt. Ook noodzakelijk snoeien moet in die periode achterwege blijven.

Er blijken diverse regels op dit gebied. Zo wordt er in de natuurwet verschil gemaakt tussen de bebouwde kom en het buitengebied. Waarbij de vraag zich aandoet wat precies wordt verstaan onder 'de bebouwde kom'. Omdat er in Noordwijk mogelijk binnen de bebouwde kom ook waardevolle natuur aanwezig is. Deze week kwamen er antwoorden op vragen die hierover door Lijst Salman waren gesteld. Het blijkt dat door de fusie ook harmonisatie noodzakelijk is op dit gebied. B&W stellen dat er in het belang van de natuur een andere bebouwde kom wordt vastgesteld om waardevolle natuur binnen nog beter te beschermen.

Vanuit de antwoorden werd duidelijk dat er inmiddels op het landgoed Sancta Maria het gigantische aantal van meer dan 1000 bomen zijn gekapt. Op het meer dan 100 jaar oude landgoed werd de bestemming gewijzigd en is inmiddels een bouwontwikkeling gaande. Op het voormalige instellingsterrein ontstaat een monumentale woonomgeving. Oude paviljoens werden al omgebouwd tot herenhuizen en nog steeds worden er bouwkavels verder ontwikkeld. De noodzakelijke kap van bomen geeft volgens het college de gelegenheid om ter plekke om ter plekke een zeer gewenst vitaler bosareaal te herplanten waarbij meer diversiteit voor extra winst zou zorgen.
Volgens het college heeft de ontwikkelaar daarbij grote delen van het gebied al voorzien van nieuwe aanplant. Met als doelstelling een duidelijke groene landgoedsfeer. Er zijn ook al bomen gekapt voor nog in aanbouw zijnde woningen en daarbij geldt een herplant plicht na de oplevering.


Herbestemming bollenschuur zorgt voor discussie

schuur n Bestaande gebouwen een nieuwe bestemming geven om arbeidsmigranten te huisvesten. Dat is volgens wethouder Henri de Jong het geharmoniseerde beleid dat vanuit Noordwijkerhout nu in de nieuwe gemeente Noordwijk ook geldend is.

Wethouder de Jong kwam tot deze vaststelling na vragen in de persbijeenkomst van deze maand. Waarbij het ging om de voorgenomen medewerking bij een verzoek om bestemmingswijziging van een bedrijfsgebouw tot logiesruimte. De initiatiefnemers willen in een monumentale bollenschuur zo'n 100 arbeidsmigranten gaan huisvesten. Tenminste dat zou blijken uit een protestbrief die bij het college va B&W in de bus viel en als ingekomen stuk ter kennisname wordt gebracht aan de gemeenteraad.

Journalisten stelden de vraag op welk bestemmingsplan de voorgenomen goedkeuring eigenlijk is gebaseerd. Het huidige bestemmingsplan geeft geen enkele ruimte voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Zelfs een bedrijfswoning is ter plekke niet eens toegestaan. Bijkomende vraag is hoe de te verwachten parkeervoorzieningen in het agrarische landschap worden ingepast. Want het gebouw waar het om gaat staat aan de Langevelderweg en ligt in het agrarisch landschap. Waarbij de vraag kan worden gesteld welke meerwaarde dit gaat geven in de toekomst. Is het een niet te missen kans om een monument te behouden? Of is het juist een dwaling in het toekomstbestendig beleid van streekcultuur en monumentenbeleid. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om de keuze te maken.