Gladiolen

Het zal u niet ontgaan zijn, dat de rooitijd van de bollen is losgebarsten. Anders dan vroeger, toen gewacht werd totdat de tulpenvelden bruin verkleurden, gaat nu de hakselaar in een groen gewas gevolgd door de rooimachine. Gaandeweg het schoningsproces worden de bollen vanzelf bruin. Hoe eerder gerooid, hoe minder kans op ziek.

Bij ons draait het s'zomers 10 weken lang om gladiolen. Nadat ze half februari geplant zijn, afgedekt met transparant-folie, bloeiden de eersten de afgelopen week. Waar het voorheen een ratrace was om als eerste de bloemen aan de veiling te hebben, is die aardigheid er nu af. Grote gladiolen worden in Spanje en Portugal buiten geteeld. Zij zijn nu de primeurs op de Hollandse veiling. Is dat erg? Als de consument ze koopt, waarom niet? Voorbij is de tijd van tulpen in de winter, rozen met Valentijn, pioenen in juni en gladiolen met de Vierdaagse.

Ooit noemde een handelaar in gladiolen de bloementeelt voor "arme lui".

De bollenveiling stelde de betaling uit tot na de bloei en dan kon je in de zomer, met hard werken en sjouwen, nog wat verdienen. Nu is de teelt grootschalig geworden en kun je met een modern sortiment je brood verdienen. De Bollenstreek staat er vol mee.

Of onze oudste kleinzoon Koen een echte gladiolenkweker wordt zal de toekomst leren. Vorige week ging voor hem de vlag uit. Geslaagd voor zijn Mavo-diploma.

Nu op voor zijn trekker-rijbewijs en dan door naar de Tuinbouwschool. Hoera!

Aad van Ruiten