| Foto: Archief
| Foto: Archief Foto: Cor de Mooy

Schilderfestival 2019 gaat vrijdag van start

Kunstfestijn n In 1996 stond er een oude legertent op het strand in Katwijk. Van daaruit schilderde een groep Amsterdamse schilders opnieuw naar de natuur. Zoals de schilders van de Haagse School dat honderd jaar eerder ook deden. Dat beviel de schilders zo goed dat ze sindsdien elk jaar rond de langste dag aan het strand schilderen. Na een korte pauze zijn de schilders sinds 1999 gast van Schilderfestival Noordwijk.

In 2018 bestond het Schilderfestival 20 jaar. In die 20 jaar namen elk jaar tussen de 50 en 100 schilders deel en zijn er intussen duizenden schilderijen direct van de schilderezel verkocht aan particulieren en bedrijven. Daarom is het normaal dat er in huiskamers in Noordwijk olieverfschilderijen hangen. Sommige Noordwijkers hebben intussen zelfs collecties gevormd. Dat is natuurlijk vooral mogelijk omdat het niveau van de kunstenaars hoog is.

Alleen professioneel opgeleide kunstenaars zijn welkom, ook al wordt een goede autodidact natuurlijk niet geweigerd. Voor kunstenaars uit binnen- en buitenland is het Schilderfestival een werkgemeenschap geworden. Duitsers als Jurgen Leippert, André Krigar, Carola Schapals en Sibylle Bross, de Ier Toni Robinson, de Spanjaard Adolfo Rua, de in Engeland woonachtige Dorien van Diemen, de Russische Natalia Dik en de Australiër Leon Holmes zijn trouwe deelnemers. Nederlandse schilders als Helene Verhoeven, Jurriaan van Hall, Roos Schuring, Gertjan Scholte Albers , Piet Groenendijk, Irma Braat, Justine Albronda, Karin Voogd, Ernst Voss, Kees Putman en Robert Vorstman schilderden hier in hun 'jonge jaren' en een aantal is er nog steeds elk jaar trouw bij.

Er worden intussen niet alleen maar vuurtorens en strandgezichtjes geschilderd. Moeilijke onderwerpen als de zee en het duinlandschap worden niet geschuwd. Een aantal zeeschilders zoals Kees Putman en Jurgen Leippert hoort tot de top. Dat geldt ook voor interieurs; het werk van Dorien van Diemen is spraakmakend. Zij won het Schilderfestival 2017 en 2018 met schilderijen die zij maakte als 'embedded painter'. Landschappen van Carola Schapals worden binnen een dag verkocht.

In 2019 zijn ongeveer 50 schilders uitgenodigd om deel te nemen. Een deel van de winnaars van de afgelopen 20 jaar. Een aantal schilders van het eerste uur. Lokale (en regionale) schilders. Genomineerden van de laatste jaren, waaronder een aantal getalenteerde Russische vrouwen die in Nederland wonen en werken. En een nieuwe groep jonge professionele schilders uit het netwerk van een aantal galeriehouders die tot nu toe nog niet hebben deelgenomen. Aan de genodigden wordt gevraagd een jonge collega mee te nemen naar Noordwijk. We gaan ervan uit dat er uiteindelijk 40 schilders deelnemen.

Aan het begin van de festivalweek op 14 juni zal er een tentoonstelling zijn van het werk van twee artists in residence. Sonja Brussen en Daan de Jong. Die tentoonstelling duurt een weekend (van 14 tot en met 16 juni). Zij verbleven van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april in Noordwijk tijdens de week van het Bloemencorso.

Dit jaar is er evenals in 2018 een grote prijs te winnen. Naast de materiaalprijs van Royal Talens is er een geldprijs.

Het festival vindt plaats van 14 tot en met 23 juni bij strandpaviljoen De Zeester aan de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk. Opera aan Zee zal op 15 en 16 juni mede gebruik maken van de festivaltent voor een aantal operavoorstellingen en een operadiner.

De jury in 2019 bestaat uit Kunie Blom, Pauli Snoeks, Ahmet Polat, André Groeneveld en Harry Kraaij.


Gevarieerd wijkje op Locatie Northgo

sociaal n Een gevarieerd wijkje met 63 woningen, verdeeld over appartementen, beneden- en bovenwoningen, studio's en eengezinswoningen. Dat hebben de Noordwijkse Woningstichting, aannemer Van Rhijn Bouw en Stol Architecten voor ogen met de grond van het voormalig marktterrein en de gesloopte Northgohal. De handtekeningen staan onder het bouwcontract, maar er moeten nog wel procedures worden doorlopen. Als daarbij geen vertraging ontstaat, begint de bouw in de eerste helft van volgend jaar.


Het voortraject duurde betrekkelijk lang, onder meer door gesprekken over de grondprijs. Maar de uitkomsten stonden voor zowel de gemeente Noordwijk als de NWS vast: op deze plek langs de Duinwetering moest een wijkje komen met honderd procent sociale woningbouw. Direct langs de doorgaande weg komt een appartementencomplex in drie bouwlagen met lift, galerijen en bergingen. Daarachter liggen – in de vorm van een hof met een binnentuin – de overige woningtypen.
De bebouwing rond de hof telt twee lagen met een kap en sluit daarmee ook aan op de woningen in de omgeving. Er is bewust gekozen voor een brede variëteit aan woningtypen. De voorlopige verdeling is als volgt: 3 benedenwoningen, 14 bovenwoningen, 8 studio's, 4 studio kopwoningen en 7 eengezinswoningen. Het complex met 27 appartementen krijgt aan de drukke Duinwetering een extra gevel waarachter de galerijen liggen. De balkons liggen op de rustige en zonnige binnenzijde. In het plan is voor de bewoners en de schietvereniging – die op het terrein blijft - voldoende parkeergelegenheid opgenomen.
De woningen worden gasloos en bijna-energieneutraal.