Deze meiden hebben er duidelijk veel zin in. | Foto: Ina Verblaauw
Deze meiden hebben er duidelijk veel zin in. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Dertigste keer 4 tegen 4-toernooi bij SJC

voetbal n Voor de dertigste keer werd het 4 tegen 4-voetbaltoernooi gehouden op het terrein van SJC. Het terrein ligt behoorlijk op de schop, vandaar dat er geen extra groot feest aan het lustrum is gekoppeld.

Door Ina Verblaauw

Jacques van der Sman is één van de organisatoren van dit festijn: "Dit jaar zijn er 1039 deelnemers in 202 verschillende teams. Vanuit de scholen wordt de inschrijving van de teams geregeld. Het toernooi is ooit gestart als straatvoetbaltoernooi, in het leven geroepen door de KNVB. Straatvoetbal wordt helaas niet meer gespeeld, de winnaars krijgen nog wel steeds de bijbehorende oorspronkelijke KNVB medaille".

Wethouder Sjaak van den Berg opende het toernooi en sprak de wens uit dat zo snel mogelijk met de aanbesteding voor SJC een start kan worden gemaakt. "In Noordwijk liggen de mooiste sportvelden; waar we nu staan, lijkt wel een kampeerveld". SJC zette Thea Passchier, betrokken vanaf het eerste uur, nog even in het zonnetje. De openingswedstrijd is er traditioneel één van raadsleden van de gemeente Noordwijk tegen het team van Sponsor Monskey, bestaande uit leerkrachten van de basisscholen. De einduitslag van deze wedstrijd wist niemand meer, maar de score van ongeveer 8-1 of 9-0 voor het Monskey team vond iedereen prima.

Fanatiek

Veel fanatieker ging het af op de 24 veldjes met de indeling in de diverse leeftijdsgroepen. De groepen 3-4 startten om 13.15 uur; de groepen 7-8 kwamen aan het eind van de middag aan de beurt. De team droegen bijzondere namen als: de bottenbrekers, de super girls of de dansende patatjes. Natuurlijk ook teams met de namen Ajax of de Leeuwinnen. Ook de aan de kant staande ouders lieten zich niet onbetuigd en moedigden kun kinderen aan. Al was er ook een moeder die zei: "mijn dochtertje heeft geen idee waar de bal heen moet, maar ze geniet wel". Wel verstand van voetbal heeft Dane (8) van de Witte School. "Vorig jaar werden we kampioen, maar dit jaar zitten we in een hogere leeftijdsklasse en zijn de jongste. Maar we gaan er wel voor".

Monskey League

Monskey is de nieuwe hoofdsponsor van het toernooi. Roeljan Buijs: "We maken animatiefilms en Monskey is een figuurtje, zelfde vorm maar toch elke keer anders. Dit dragen wij ook uit naar de kinderen, iedereen is gelijk maar toch anders. Het bedrijf organiseert ook de Monskey League op het SJC terrein. Meedoen kan vanaf 4 jaar. Meer info op www.vvsjc.nl


De Japanse duizendknoop te lijf

Exoot n Net als in vele andere gemeenten in Nederland breekt men zich in Noordwijk het hoofd over de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Naast de Berenklauw is ook dit plantje een zeer hardnekkig onkruid. Met zijn harde wortels kan het veel schade kan aanrichten aan wegen en riolering en dergelijke.

In het hele land wordt actief gezocht naar een methode om de plant effectief uit te roeien. Tot nu toe is de beste oplossing dat de grond waar de plant groeit, wordt afgegraven en vervolgens als afval wordt afgevoerd. Omslachtig en duur, maar het is wat de landelijke richtlijnen nu voorschrijven.

Wellicht is er een oplossing voor invasie van de Japanse duizendknoop. NZLokaal raadslid Wally Rodenburg heeft zich op het onderwerp gestort. Na een gesprek met hovenier Bob Immerzeel, kwam hij op het spoor van het elektrocuteren van de plant. Dat lijkt een effectieve manier om de Japanse duizendknoop, maar ook de Berenklauw, te bestrijden. Zowel de hovenier als de ontwikkelaar van de machine zijn geïnteresseerd in een proef. Ook stichting Probos, een vakorganisatie voor duurzaam bosbeheer, is geïnteresseerd in een locatie waar men op enige schaal een dergelijke proef zou kunnen uitvoeren.

Wally Rodenburg wil graag zijn bijdrage leveren aan het oplossen van het duizendknoop-vraagstuk. Daarom roept hij eigenaren van 'met Japanse duizendknoop of Berenklauw besmette' percelen hierbij op om zich te melden. Wellicht kunt u samen met hem een doorbraak waarmaken? Wie een perceel bezit en benieuwd is of het in aanmerking komt voor een veldtest, kan zich aanmelden bij Wally@nzlokaal.nl

Afbeelding