2.700 euro voor activiteiten ouderen

senioren n Welzijn Noordwijk heeft in samenwerking met het KBO en ANSV uit Noordwijk, een aanvraag ingediend bij de samenwerkende fondsen Oranje Fonds, Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo en deze is goedgekeurd. De fondsen streven ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. De bijdrage is toegekend om ouderen samen een leuke vakantieperiode te laten beleven en zo eenzaamheid onder ouderen in deze periode te verminderen.

In de zomer worden aanzienlijk minder activiteiten voor ouderen georganiseerd vanwege de zomerstop bij veel organisaties. Deze stop kan tot gevolg hebben dat ouderen minder eropuit gaan en daardoor minder sociale contacten hebben. Om dat te voorkomen ondersteunen de fondsen initiatieven van organisaties die voor een mooi zomerprogramma zorgen.

In de periode 6 juli tot 22 augustus worden zes activiteiten voor ouderen georganiseerd. Voor de bewoners van Groot Hoogwaak en Marente en de omliggende aanleunwoningen, wordt een muzikaal theater op locatie georganiseerd. Voor alle inwoners van 55 jaar en ouder in Noordwijk worden daarnaast nog vier activiteiten georganiseerd. Naast de niet te missen bingo treedt het Vissersvrouwenkoor in 't Trefpunt op. In de Wieken wordt een film over de visserij vertoond en wordt een lekker visje gegeten. Daarnaast is er een mooie bustour door de Bollenstreek georganiseerd, waar op een bijzondere locatie gezamenlijk de lunch wordt genuttigd. Houd de website van Welzijn Noordwijk in de gaten voor de definitieve data en aanmeldingsmogelijkheden.


Overbezorgd

Ingezonden n In z'n laatste column maakt Binder zich zorgen over toenemende onbestuurbaarheid. Met als voorbeeld de onlangs gehouden verkiezingen voor het Europees Parlement (EP). Christen- en sociaaldemocraten zijn nu hun meerderheid kwijt, wat het vinden van compromissen zou bemoeilijken. Is dat erg? Deze twee fracties konden tot nu toe alles onderling bedisselen. Aan dit handjeklap komt nu een einde. Bovendien zijn er genoeg andere fracties om een meerderheid mee te vormen.

Binder wordt ook somber van tegenpartijen in eigen land als 50Plus, die 'garen spinnen bij vergrijzing'. De grijze generatie zou niet geïnteresseerd zijn in innovatie en niet over de grens kijken. Klopt dat? Volgens onderzoeksbureau Ipsos hebben ouderen in verhouding tot jongeren meer moeite met de EU, immigratie en klimaatmaatregelen. Toch uit zich dat niet in hun stemgedrag. Vooral PvdA, 50Plus en CDA hebben 65-plussers onder hun kiezers; de PVV het minst. Ouderen stemmen niet bovenmatig op protestpartijen.

Verder stelt hij vast dat men in Nederland vrouwelijke lijsttrekkers niet waardeert; zie het verlies van Sophie in 't Veld, Esther de Lange, Anja Hazekamp en de SP van 'vrouwtje Marijnissen'. Echter; in 2014 werden D66 en CDA, met diezelfde Sophie en Esther als lijsttrekker, de grootste en veroverde de PvdD met Anja voor het eerst een EP-zetel. Waardering genoeg dus. Het huidige verlies van D66 ligt meer aan Sophies declaratiegedrag en het succes van Frans Timmermans (PvdA). Esther houdt redelijk stand met het CDA en de PvdD verliest niet, Anja heeft haar zetel weten te behouden. De SP haalt met een man als lijsttrekker geen zetel, mede door het verkiezingsspotje 'Hans Brusselmans', een ideetje van SP-voorzitter Ron Meyer (een man).
Niet alleen kloppen Binders feiten niet altijd, ook ziet hij zaken onvoldoende in perspectief. Jammer. Het kan tot onnodige somberheid leiden.
Binder eindigt z'n verhaal met een cliffhanger over de lokale politiek. Interessant, graag meer daarover. Mits beter onderbouwd.

Jean-Pierre Weijters, Noordwijkerhout


Como's Jazz & Blues

festival n Zondag 16 juni staat in het teken van jazz & blues. Voor de vierde keer houdt Como & Co in samenwerking met Fossen Events het gratis festival Como's Jazz & Blues. Een laagdrempelig en relaxt muziekfestival aan het Oosterduinsemeer waar men kan genieten van de lekkerste jazz en blues sounds. Een gevarieerde line-up met diverse acts die gegarandeerd zorgen voor een heerlijke sfeer.

De volgende acts treden deze zondag op: Janett & The Blues Baboons, Robbert Fossen Band, Thomas Toussaint Band en Dynamite Blues Band (zie de line-up voor de actuele speeltijden).

Naast muziek kan men terecht voor een drankje en een hapje en is er voor de kinderen een springkussen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heerlijke zondag en tevens ook Vaderdag. Het festival heeft een gratis toegang, start om 12.00 uur en gaat door tot zonsondergang. Het parkeren van de auto kan gratis op het parkeerterrein naast Como & Co, Boekhorsterweg 18, Noordwijkerhout. Meer informatie staat op www.como-co.nl