Zomerhuisje wordt villa

villa n Ruim 14 omwonenden maken ernstig bezwaar tegen de nieuwe ontwikkeling in een stukje puur natuur aan de Emmaweg. De huidige eigenaar van een perceel wil een bestaand zomerhuisje slopen en er een villa bouwen.

Een laatste stukje natuur in die omgeving zal volgens der bezwaarmakers zeer waarschijnlijk veranderen van duingebied tot villatuin. De kleinschaligheid gaat er in ieder geval verloren. Namens de bezwaarmakers sprak Leon van Reisen uit dat de huidige plannen er wel beter uit zien dan eerder ingediende ontwerpen. Maar hij was nog steeds zeer kritisch en hij waarschuwde nadrukkelijk voor mogelijke gevolgen. Diepe kelders, noodzakelijke damwanden en bijbehorende verankeringen vereisen een verregaande controle op de omgevingsvergunning. Ook maakte hij bezwaar tegen het aanleggen van eigen parkeerplekken in dit toch al kleine duingebiedje. Waardoor nog meer natuur zal moeten verdwijnen. In Noordwijk blijken bouwrechten en bestemmingsplannen reden tot waakzaamheid. Van Reisen had in de stukken gelezen dat er ook hier feitelijk weer meer bouwhoogte en dus meer bouwvolume zou worden toegekend dan zou zijn toegestaan. Opmerkelijk genoeg bleek dit de politiek verantwoordelijken, net als eerder bij Zeewaardig, volledig te zijn ontgaan.


Raad kritisch over ODWH

kritiek n De Omgevingsdienst West Holland blijft kritiek incasseren. Ook nadat directeur Marlies Krul in januari de toezegging deed dat er een kwaliteitsslag was gemaakt. Er blijven klachten komen en niet alleen de langdurige wachttijden zijn oorzaak van veel irritatie.

Jan Janson (PvdA) nam bij het vaststellen van de Verordening kwaliteit Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving omgevingsrecht bepaald geen blad voor de mond. 'De ODWH lijkt met 2 maten te meten. In villawijk De Zuid mag je eerst je zwembad aanleggen en daarna de vergunning aanvragen. Elders in het dorp worden de regels veel strenger gehandhaafd', stelde hij vast.

Verantwoordelijk wethouder de Jong herkende zich daar niet in. Hij opperde dat het mogelijk aan capaciteit ontbreekt. Onder druk van de politiek moest hij toch toezeggen dat hij toch de vinger aan de pols gaat houden. De gemeenteraad bleek dit keer unaniem van mening dat het allemaal veel beter moet bij de ODWH. Deze organisatie voert voor een groot aantal gemeente de taken uit op het gebied van vergunningverlening, toezicht, handhaving bij bouwprojecten, de brandveiligheid en de milieueisen. De gemeenteraad eiste van de wethouder nadrukkelijk regelmatige berichtgeving over de voortgang van het noodzakelijke verbeteringstraject.