De makrelen werden direct aan de kast verkocht. | Foto: Ina Verblaauw
De makrelen werden direct aan de kast verkocht. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Kees van Duivenvoorde wint NK makreel roken

Rookkampioenschap n Veel publiek op de boulevard voor het Ibiza Festival. Maar ook veel bezoekers op het Vuurtorenplein voor de NK Makreel roken zaterdag 1 juni. In totaal 39 deelnemers uit Noordwijk, Katwijk, Scheveningen en Petten hadden zich ingeschreven voor dit evenement. Rederij Vrolijk uit IJmuiden was de gulle sponsor van de vis, ongeveer 700 stuks.

Door Ina Verblaauw

De procedure van het roken wordt uit de doeken gedaan door Peter van Dam, sinds 1 april voorzitter van HSP De Sportvisser. "De vissen worden van de ingewanden ontdaan en aan pennen geregen. Inmiddels wordt een vuurtje gestookt van beuken- en eikenhout, belangrijk voor de smaak. Dertig minuten worden ze drooggestookt. Daarna gaat de kast dicht en worden de makrelen in ongeveer twee uur op 55/60 graden gerookt. Daarna komt er extra hout bij om de temperatuur op te voeren naar ongeveer 80 graden voor het garingsproces. Daarna gaat de kast open en is de makreel perfect gerookt". Afhankelijk van de grootte van de kast, worden tussen de 20 en 80 makrelen per keer gerookt.


De deelnemers mochten twee makrelen op een schaal inleveren bij de jury, bestaande uit twee beroepsvissers. Zij beoordeelden in eerste instantie op kleur. Uit deze selectie kozen zij vijf schalen, waarvan zij de vis beoordeelden op gaarheid en smaak. De winnaar werd Kees van Duivenvoorde.


Het leuke aan deze sport is vooral de saamhorigheid. Elkaar zien op evenementen als deze. De 110 voor de verkoop bestemde makrelen waren binnen een half uur uitverkocht.


"Wat doe je met deze 40 makrelen", vroeg ik een deelnemer. "Die gaan mee naar huis en ik ben ze zo kwijt: familie, buren, vrienden en collega's, geen enkel probleem. De opbrengst van ruim € 2.000,00 van dit NK gaat naar Kika (stichting kinderen kankervrij).


Dag van de Bouw op Offem Zuid

bouwplaatsbezoek n Op zaterdag 15 juni kan iedereen een kijkje achter de schermen komen nemen bij Offem Zuid aan de Beeklaan te Noordwijk. Normaliter is de bouwplaats van Van Rhijn Bouw verboden toegang, maar op zaterdag 15 juni van 11.00 tot 15.00 uur is deze opengesteld voor publiek tijdens de Dag van de Bouw 2019. De toegang is gratis en er valt een hoop te beleven voor jong en oud.

De eerste fase van Offem Zuid omvat 113 woningen. In juni wordt gestart met de eerste opleveringen. Offem Zuid ligt in het verlengde van de charmante Voorstraat. De nieuwbouw is dan ook geïnspireerd op de authentieke bebouwing aan de Voorstraat, het Lindenplein en Landhuis Klein Offem in Noordwijk Binnen. Dit maakt van Offem Zuid een prachtig staaltje karakteristieke architectuur. Meer informatie is te vinden op www.nieuwbouw-offemzuid.nl

Modern

Om 11.00 uur zal de officiële opening op de bouwplaats plaats vinden door Wethouder De Jong van de gemeente Noordwijk. Tijdens de Dag van de Bouw kunt u zien hoever de bouw is gevorderd. Natuurlijk wordt er nog steeds veel handwerk door echte vakmensen verricht, maar achter de bouw gaat ook een wereld aan innovatie schuil, waar met de modernste technologieën en technieken wordt gewerkt.

Daarnaast kunt u een kijkje nemen in een aantal woningen die geopend zijn. Speciaal voor de kinderen zijn er diverse spelletjes te doen en zij kunnen een leuke dobbelsteen timmeren of een spijkerbak maken bij Bouwmensen Leiden.

Hans van Rhijn: "Er valt bij ons een hoop te zien en mee te maken op 15 juni. Het wordt een leuke dag voor jong en oud. Iedereen die zich afvraagt wat er toch altijd op die bouwplaats gebeurt, is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen."

De Dag van de Bouw

De Dag van de Bouw is een initiatief van Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, Dag van de Architectuur, Techniek Nederland en VNconstructeurs. Eén keer per jaar stellen aangesloten leden hun mooiste en meest bijzondere bouwplaatsen open, zodat het Nederlandse publiek met eigen ogen kan zien wat de bouw mogelijk maakt. Vorig jaar trok de Dag van de Bouw meer dan 71.000 bezoekers.

Kijk voor meer informatie over de Dag van de Bouw en de meer dan honderd andere opengestelde bouwplaatsen in heel Nederland op www.dagvandebouw.nl

Tijdens de Dag van de Bouw is men welkom bij bouwproject Offem Zuid.