Bij het uitlopen van de avondvierdaagse horen natuurlijk altijd de bloemen. | Foto: Ina Verblaauw
Bij het uitlopen van de avondvierdaagse horen natuurlijk altijd de bloemen. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

1600 lopers doen mee met Avondvierdaagse

wandelen n Droog, een zonnetje en een klein beetje wind. Het perfecte weer voor de 1.600 deelnemers aan de Avondvierdaagse. Wederom was start- en finishpunt het zwembad Binnenzee. Dit jaar werd een nieuw registratie- en betaalsysteem ingevoerd. Dat verliep, zoals meestal bij nieuwe systemen, niet helemaal vlekkeloos, maar uiteindelijk ontvingen alle deelnemers de zo fel begeerde medaille.

Door Ina Verblaauw

Nieuw dit jaar ook de route. Op maandagavond ging de wandeling voor het eerst door de Zuid. Op dinsdag werd de wandeling geleid door het vrachtwagenlosmagazijn van supermarkt Dirk. De kinderen en begeleiders keken hun ogen uit. Voor velen een onbekende, grote ruimte midden in het dorp. De derde avond werd de Grashoek aangedaan en de laatste avond werd traditiegetrouw door de duinen gelopen. De meeste kinderen liepen iedere avond 5 kilometer. De leerlingen van groep 7 en 8 namen veelal de 10 kilometer voor hun rekening.


De laatste avond was echt feest. Pretband De Mexicano's uit Voorhout zorgde voor de muzikale gezelligheid op de grasweide achter het zwembad. Daar ook de kraampjes van alle deelnemende scholen. Bij de kraampjes de medailles, wat lekkers en wat te drinken en een beloning in de vorm van bloemen. Veel kinderen hadden eveneens een kleine beloning om hun nek hangen. Chocolade medailles of kleine presentjes en bloemen van ouders of grootouders. Jesse van 7 was "heel moe". Evy (7) en Liv (5) van OBS De Jutter toonden trots hun medaille. "Volgend jaar doen we echt wel weer mee".

Iedereen ging tevreden naar huis. Al was het nog een hele klus je eigen fiets tussen de duizenden andere fietsen te vinden.


Bloemen aan Zee voor insecten

groen n Nu de eerder door de gemeente Noordwijk toegezegde hulp uitbleef, besloot Tessa Yanover / Moedertje Groen zelf tot actie over te gaan. Haar streven is een golf van kleurrijke bloemen door heel Noordwijk dat gelijktijdig een grote voedingsbodem betekent voor de bijen en vlinders. "De bijenpopulatie is met 70% afgenomen en dat is een gevaar voor onze voedselketen. Bloemen zijn niet alleen mooi maar ook nuttig".

Door Ina Verblaauw

Tessa doet een oproep aan mensen om bloemenzaad te zaaien op plekken waar niet geschoffeld wordt. Zij wil daarbij behulpzaam zijn. Zij stelt een mix van 20 verschillende zaden beschikbaar, die bij haar thuis kan worden opgehaald of zij komt zelf voor zaaien zorgen. Dit alles tegen een vrijwillige bijdrage. De zaden zijn biologisch en van eigen kweek. "Ik adviseer mensen in ieder geval biologisch bloemenzaad te kopen. In ander zaad zitten chemische stoffen verwerkt, die gedeeltelijk in de grond verdwijnen en gedeeltelijk door de bijen wordt opgenomen en zo in onze voeding terecht komt".


Aan een niet onderhouden stukje gemeentegrond heeft ze voor het tweede jaar zaad gestrooid, geassisteerd door Zoë en Dex, twee kinderen uit de buurt die spontaan kwamen helpen. Eerst gingen er ontelbare gieters water de grond in. "De grond is kurkdroog en dat wordt niet opgelost door een fikse regenbui. Ook als het wekenlang regent, blijft de grond nog altijd kurkdroog. En bedenk dat zand geen water vasthoudt".


Nadat de zaadjes waren gestrooid, ging er nog een laagje aarde overheen. "Maar een beetje chilipoeder houdt de vogels ook op afstand". Naast de bloemen die de winter hebben overleefd, zal er over enkele tijd weer een kleurrijk stukje Noordwijk aan de Duinweg ontstaan. En als het aan Tessa ligt, komen er in heel Noordwijk heel veel stukjes kleur in het dorp.

Geïnteresseerden in dit sympathieke project kunnen contact opnemen via info@moedertjegroen.nl

Tessa en Wilco met de buurkinderen Zoë en Dex. | Foto: Ina Verblaauw