Dijkenburg en de Spiegelvijver na de renovatie: precies op de grens Noordwijk/Noordwijkerhout. | Foto: Marca Bultink
Dijkenburg en de Spiegelvijver na de renovatie: precies op de grens Noordwijk/Noordwijkerhout. | Foto: Marca Bultink Foto: marca bultink

Terug in de tijd op Leeuwenhorst

Noordwijkerhout n De twaalfde editie van de landelijke Dag van het Kasteel is dit jaar op Tweede Pinksterdag, maandag 10 juni.

Negentien kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in de provincie Zuid-Holland openen dan met een feestelijk activiteitenprogramma hun deuren voor het publiek. Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen, demonstraties van oude ambachten bijwonen, genieten van concerten en nog veel meer. Iedere deelnemende locatie heeft een uniek programma.

Zie voor het volledige overzicht www.dagvanhetkasteel.nl.

Op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst is het mogelijk om tussen 10.00 en 16.00 uur oud-Hollandse spellen doen, kinderen kunnen knutselen en creaties maken met ijsstokjes. Het Buiten zorgt voor de innerlijke mens.

Om 14.00 uur en om 15.00 uur kunnen bezoekers meedoen aan de Dijkenburg-wandeling, verzorgd door Marca Bultink. Zij loopt de Dijkenburgroute (1,5 km) en vertelt onderweg over de geschiedenis van de buitenplaats Dijkenburg, over de spiegelvijver en koepelberg, maar ook over het landgoed Nieuw Leeuwenhorst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vertrekpunt: Nieuw Leeuwenhorst, ingang Westeinde bij het tuinmanshuis (op het kampeerterrein rechts bij de boomgaard (niet toegankelijk).

Vooraf opgeven is vereist via marcabultink@planet.nl. Maximaal 20 deelnemers per wandeling. De activiteiten en de start van de wandeling zijn op het kampeerterrein, ter hoogte van het Westeinde 79 in Noordwijkerhout. Let op: alleen per voet of fiets bereikbaar. Auto's kunnen beperkt worden geparkeerd op het parkeerterrein van het landgoed aan de Gooweg, ter hoogte van nummer 36.

Over de Dag van het Kasteel

De Dag van het Kasteel is een landelijk evenement dat wordt georganiseerd door de Nationale Kastelenstichting. De deelname van de kastelen en buitenplaatsen in Hollands Buiten wordt financieel gesteund door Fonds1818 en de provincie Zuid-Holland.


Koninklijke Beuk introduceert uitvaarttouringcar

bus n Beuk introduceert de uitvaarttouringcar, een ingenieus, innovatief product in de uitvaartbranche. Monique Beuk: 'Onze chique donkerblauwe touringcars worden al ingezet bij uitvaarten, dit is immers beduidend voordeliger dan meerdere volgauto's. De vraag is regelmatig gesteld of de baar aan boord mocht, hetgeen ook diverse keren door ons verzorgd is.

Maar, omdat normale touringcars hier simpelweg niet voor gebouwd zijn, had het niet de juiste waardige invulling. Ook brancheondernemers Clemens Bouwens, (Bouwens Uitvaarten) Harry Mens (Crematorium Duin- en Bollenstreek) en Linda Janmaat (Uitvaartzorg De Schelp) attendeerden ons op de opkomende vraag om de overledene per touringcar, omringd door familie, naar een laatste rustplaats te brengen.

Uitvaartouringcar

Vanuit deze gedachte heeft Koninklijke Beuk het initiatief genomen om met fabrikant Van Hool in België een uitvaarttouringcar te bouwen. Er bestaan omgebouwde oldtimers die rouwvervoer verzorgen, maar dat was niet de bedoeling. De benodigde moderne functionaliteiten zoals een verlengde en verzwaarde lift, een bredere middendeur en een veilige baar-bevestiging zijn vereist om uitvaartvervoer professioneel te kunnen verzorgen. Met deze in opdracht gebouwde uitvaarttouringcar realiseren Beuk én Van Hool een ingenieus, innovatief product in de branche van personenvervoer.

Privacy en voordeliger

De touringcar is 10 meter lang, dus makkelijk wendbaar in steden en dorpen. De touringcar is ingericht voor de overledene en 26 familieleden die in meerdere zitjes met tafeltjes en een rondzit achterin plaats kunnen nemen. De ramen zijn geblindeerd waardoor optimale privacy gegarandeerd is. Aan boord kunnen op drie beeldschermen foto's en filmpjes getoond worden. Ook kan er muziek naar eigen keuze gedraaid worden en natuurlijk kan er een gewenste route langs favoriete-vaarwel locaties gereden worden.

Chauffeurs

Koninklijke Beuk heeft haar chauffeurs opgeleid om de uitvaarttouringcar te kunnen rijden. De speciaal ontwikkelde techniek aan boord vereist immers specifieke kennis. Daarnaast vraagt het rijden van een overledene om een respectvolle rijstijl, de juiste etiquette en inleving in het moment. Monique Beuk: 'Er is geen tweede kans bij een uitvaart, de lat ligt hoger dan gebruikelijk. Onze uitvaartchauffeurs vinden het een eer om een bijdrage te mogen leveren aan iemands laatste reis'.

Beuk heeft van oudsher uitvaarten verzorgd met zwarte lijkkoetsen en chique rouwwagens. Bijzonder dat de vierde generatie, op geheel eigen wijze en met de nieuwste ontwikkelingen opnieuw invulling gaat geven aan rouwvervoer. Dat maakt het cirkeltje voor Beuk weer rond.

Nieuw product van Beuk: de Uitvaarttouringcar. | Foto: Steven Bemelman