Ook op de Willem van den Bergh werden de slachtoffers herdacht. | Foto: Ina Verblaauw
Ook op de Willem van den Bergh werden de slachtoffers herdacht. | Foto: Ina Verblaauw

Hermans: 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend'

herdenken n Op diverse plaatsen vond de Dodenherdenking plaats. Bij zorgpark 's-Heerenloo stond loco-burgemeester Sjaak van den Berg, samen met bewoners, verzorgers en belangstellenden, stil bij alle slachtoffers en in het bijzonder de vijf werknemers, die tijdens de oorlog werd omgebracht. Hij legde een bloemstuk bij de gedenksteen en daarna volgde een defilé waarbij iedereen een gerbera neerlegde.

Door Ina Verblaauw

Later die middag was er een herdenking op de Algemene Begraafplaats. Leerlingen van groep 8 van CBS Wakersduin legden bij alle graven witte chrysanten. Mark Sijlmans vertelde de kinderen over de herkomst van de slachtoffers en gaf uitleg over de teksten op de graven. "Bijna alle slachtoffers zijn niet Nederlanders, maar jonge mannen die omkwamen bij de bevrijdingsoperaties", aldus Sijlmans. Wakersduin heeft het graf geadopteerd van omgekomen Poolse soldaten. Bij dat graf legden zij een bloemstuk.

Na de viering in de Maria ter Zeekerk volgde een stille tocht naar de Algemene Begraafplaats onder begeleiding van de stille trom door Excelsior. Op de begraafplaats was zang en een voordracht door leden van het Kleijnkoor. Burgemeester Jon Hermans hield een korte toespraak.

"Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Blijf het doorvertellen en doorgeven aan de jonge generatie. Blijf gedenken dat de oorlogsslachtoffers stierven voor onze vrijheid".

Bij het oorlogsmonument aan de Oude Zeeweg sprak Hermans over haar eerste bezoek aan Noordwijk.

"Dat was het Engelandvaardersmuseum. Daar realiseer je je dat er grote groepen jonge mannen de oversteek riskeerden naar Engeland en velen een groot offer brachten. Vrijheid is meer dan vrij zijn van oorlog en geweld. Herdenkingsthema dit jaar is "In Vrijheid Kiezen". Dit jaar herdenken wij ook dat 100 jaar geleden het algemeen kiesrecht werd ingevoerd. We hebben binnen de wet de vrijheid om keuze te maken, maar ook verantwoordelijkheden. Vrijheid is niet vanzelfsprekend; het dwingt ons om na te denken over de offers die de oorlogsslachtoffers hebben gebracht".

Nasrin Padscha las het nationale gedicht 'Eén keer vaker' voor. Kransen werden gelegd door de gemeente Noordwijk, Ambassade van Zuid-Afrika, Veteranen Noordwijk, Vereniging Oud Militairen Indië en Nieuw-Guineagangers Nederland, Initiatiefnemers Joods Monument, Politie, Oranjevereniging Noordwijk, Stichting Marhaba en Scouting Norvicus en werd gevolgd door het defilé en bloemlegging.


Bevrijdingsfestival vol sfeer

festival n De weersvoorspellingen waren alles behalve gunstig. De organisatie van het bevrijdingsfestival liet zich daardoor niet ontmoedigen. Op 5 mei was het terrein van het Bootcamp omgetoverd tot een feestterrein. Kramen, kleedjes met te koop aangeboden spulletjes, tweedehands kleding, snuisterijen, henna-beschilderingen, keramiek en tenten als beschutting voor een eventuele bui. Door de kou werden weinig picknickmanden geopend. De onderlinge gezelligheid op het terrein was er niet minder om.

Door Ina Verblaauw

Kees Putmans had een fusie lied gemaakt en zong dat met de aanwezigen uitbundig. Loco-burgemeester Sjaak van den Berg kwam het festival officieel openen. "Over ruim twee weken kunnen wij weer onze stem uitbrengen in alle vrijheid. En dat is in veel landen niet zo'n vanzelfsprekendheid. Laten we inzetten voor het behoud van de vrijheid".

Koud was het wel, maar het bleef droog. Daardoor bleef het de hele middag een komen en gaan van bezoekers. Even een uurtje sfeer proeven, oude bekenden ontmoeten en luisteren naar de live muziek, onder het genot van een hapje en een drankje. Hoewel buiten het terrein opgesteld, konden toch veel mensen de weg naar de Verhalenbus vinden. In de bus werden afwisselend door Martine Zeeman en Kees Putmans een oorlogs- en bevrijdingsverhaal verteld. De knusse sfeer in de bus maakte dat de toehoorders de verhalen van heel dichtbij beleefden.

Hakim vermaakt de vele bezoekers. | Foto: Ina Verblaauw