Een van de bijzondere producten die te koop zijn in de winkel in de Dorpsstraat. | Foto: pr
Een van de bijzondere producten die te koop zijn in de winkel in de Dorpsstraat. | Foto: pr Foto:

Celebrate Fairtrade in de Wereldwinkel

Noordwijkerhout n Van 4 tot en met 12 mei vindt de voorjaarseditie van de Fairtrade Week plaats. In deze landelijke campagneweek zetten bedrijven, winkels, Fairtrade Gemeenten en vele vrijwilligers zich in voor Fairtrade producten en producenten.

Wereldwinkel Noordwijkerhout doet mee met leuke acties om het belang van eerlijke handel te onderstrepen. In de Fairtrade Week folder, die deze week huis aan huis wordt verspreid, zijn de aanbiedingen van supermarkten en Wereldwinkels te vinden. Dankzij de verkoop van Fairtrade producten worden boeren in ontwikkelingslanden in staat gesteld om een beter bestaan op te bouwen en te investeren in duurzame bedrijfsvoering. Door de verkoop onder Fairtrade voorwaarden ontvangen boerenorganisaties ten minste de Fairtrade minimumprijs en -premie. Dit is een ontwikkelingspremie die boerenorganisaties naar eigen inzicht besteden, zoals aan productieverbetering, medische zorg of onderwijs. In 2018 ontvingen boerencoöperaties en werknemers op plantages bijna € 7 miljoen premiegeld vanuit Nederland, bovenop de verkoopprijs van het product. Dit voorjaar roept Stichting Max Havelaar tijdens de Fairtrade Week bedrijven, gemeenten, consumenten en vrijwilligers op om vaker eerlijke producten (in) te kopen. Via de campagne #weetwatjekoopt wil Fairtrade consumenten bewuster maken van de soms schrijnende verhalen achter populaire producten, zoals koffie, bananen en chocola.


Bas Brekelmans kiest voor gezinsleven

regio n Teylingen wethouder Bas Brekelmans neemt voor de zomervakantie afscheid als wethouder. "Het vinden van de balans tussen werk en privé was al jaren lastig, maar met de komst van nog een klein mensje is dat voor mij eigenlijk niet meer te doen," schrijft hij in een brief naar de gemeenteraad.

Brekelmans (51) is sinds 2014 wethouder voor de VVD in Teylingen. En noemt zichzelf een echte Duin- en Bollenstreker. Eerder was hij wethouder in Lisse en Noordwijk. Van oorsprong is hij beroepsofficier bij de luchtmacht en woont met zijn gezin in Sassenheim.

Sinds het vertrek van Leo van der Zon is hij wethouder in Teylingen.

Hij nam ook deze raadsperiode plaats in het college namens de VVD. Samen met zijn vriendin verwacht Brekelmans een tweede kindje. Het is voor de wethouder de reden om te stoppen.

"Samen met die blijdschap komen bij mij ook extra zorgen over de toch al moeilijk te vinden balans tussen werk en privé. Het wethouderschap is geen acht tot vijf baan en als ik iets doe wil ik dat ook graag goed doen."

Werk en privéleven

De wethouder noemt in zijn brief aan de gemeenteraad zijn baan 'een heerlijke uitdaging' op het gebied van oplossingen bedenken, onderhandelen, mensen bij elkaar brengen, creatief zijn en een ondernemende en toegankelijke gemeente proberen te zijn voor inwoners, bedrijven en bezoekers.

Brekelmans motiveert zijn stap: "Wat echter ook een uitdaging is, is het combineren van de baan met mijn gezinsleven. Vooral de vele avonden vergaderen, soms zelfs elke doordeweekse dag, trekken een forse wissel op het gezin en de gewenste regelmaat voor de kids. Het vinden van de balans tussen werk en privé was al jaren lastig, maar met de komst van nog een klein mensje is dat voor mij eigenlijk niet meer te doen vrees ik.

Het minder goede nieuws is dan ook dat ik na een aantal weken piekeren met pijn in het hart heb besloten om mijn wethouderschap neer te gaan leggen."

De wethouder geeft aan voor de zomervakantie, tijdens de laatste gemeenteraad op 11 juli, afscheid te willen nemen. De VVD gaat in de komende periode op zoek naar een opvolger.

Wethouder Teylingen Bas Brekelmans. | Foto: pr.
Afbeelding