Dilemma

Vroeger was het gebruikelijk dat op de Kerkenveiling van bijv. de St. Victor, diverse partijtjes bollen werden aangeboden. Die traditie is al jaren aan sleet onderhevig. Het aantal kwekers daalt gestadig en de kopers op de veiling zijn in toenemende mate "gewone" burgers. Wat moet je met een half mud tulpen als je geen kweker bent?

Toen kwam er een pastoor uit Limburg. Hij had natuurlijk gehoord van de beroemde bollenvelden in het Noordwijkerhoutse, waar hij geplaatst werd en in november 2010 deed zich een unieke kans voor om ook kweker te worden. Kees van der Salm, welbekend winner van nieuwe tulpensoorten, bood een partijtje aan ter veiling. Een late, kardinaalrode tulp. De pastoor uit dat zanderige, warme Limburg, waar je geen tulpen kunt telen, rook zijn kans. Nu kon hij ook kweker worden. Na veel bieden door andere gegadigden bleef hij er aan hangen. Een teler werd gevonden, die ze tot nu toe netjes verzorgd heeft.

Nu de pastoor deze zomer met pensioen gaat, denkt hij er over om zijn tulpen te koop aan te bieden. Mede om zijn mooie rode kleur is de tulp vernoemd naar de kleur van de mantel van St Maarten, waar de gefuseerde parochie naar is vernoemd. De tulp St. Maarten bestaat al veel langer: een verloping van Brilliant Star. De tulp van de pastoor zal komend najaar geveild worden. Het dilemma is nu: doen we het in porties van 10 kilo of de partij in z'n geheel? Het soort is niet ziektegevoelig, is gevraagd laat-bloeiend en zou een aanwinst voor de tulpencultuur zijn!

Aad van Ruiten