| Foto: Ina Verblaauw
| Foto: Ina Verblaauw Foto:

Dromen van een wereld zonder ALS

actie n Nachtkust Slaapcomfort droomt van een wereld zonder de ziekte ALS. Daarom ondersteunt Nachtkust de stichting ALS Nederland via de Tour du ALS 2019.

Op 29 mei neemt een team van medewerkers en relaties van Auping deel aan dit evenement. Het team bestaat uit vijftig wandelaars, fietsers en hardlopers. De uitdaging is het (meermaals) beklimmen van de Mont Ventoux in Zuid Frankrijk. Het Aupingteam hoopt hiermee een mooi bedrag op te halen om te doneren aan de Stichting ALS, voor onder andere onderzoek naar de oorzaken van deze slopende ziekte.
Nachtkust Slaapcomfort ondersteunt team Auping in deze uitdaging, en doneert een substantieel bedrag aan dit goede doel. Klanten van Nachtkust dragen dus automatisch ook een steentje bij aan het goede doel.

Aankoopbedrag terug

Nachtkust zet zich dit voorjaar niet alleen in voor de strijd tegen ALS, maar koppelt daar ook een heel leuke promotie voor haar klanten aan. Koopt u in de periode van 31 maart t/m 29 mei een matras, bed of boxspring bij Nachtkust, dan maakt u kans op het terugwinnen van het aankoopbedrag (tot een maximum van euro € 2.500,00.).


Luchtkussenpret

vakantie n In de meivakantie hielden de buurtcoaches een luchtkussenfestival in de sportzaal van sportpark Duinwetering. Het maximum aantal van 50 deelnemertjes was snel bereikt. Er stonden diverse luchtkussens en een hockeyspel. In de pauze werd een spannende stoelendans gespeeld. | Foto: Ina Verblaauw


Ingezonden

ongewenst n Sinds 2017 heeft Noordwijk op initiatief van de Noordwijkse NOV een ondernemersfonds. Dit fonds is zónder degelijk draagvlakonderzoek tot stand gekomen. Om het fonds te financieren betalen eigenaren en gebruikers van niet-woningen verplicht 20% extra OZB-heffing.

Vanwege de enorme weerstand tegen dit fonds gaat de gemeente een draagvlakonderzoek houden. Ondernemers kunnen nu zelf de keuze maken of een gemeentebreed ondernemersfonds gewenst is. Wat de Vrije Ondernemers Noordwijk (VON) betreft had dat niet gehoeven want uit onze enquêtes - onder 1336 ondernemers gehouden - is al gebleken dat ondernemers niets zien in een van bovenaf
opgelegd fonds. 91 % heeft tegen gestemd. Desondanks respecteren wij de moeite die de gemeenteraad neemt.
Een klein groepje fondsvoorstanders laat geen mogelijkheid ongebruikt om het fonds via de media te promoten. Dure reclamecampagnes zijn er tegenaan gegooid in een poging de publieke opinie te beïnvloeden. Een goedwerkend fonds zou zo'n promotiecampagne toch niet nodig hebben?
De werkelijkheid is dat het Noordwijkse ondernemersfonds een fiasco is geworden. De afgelopen twee jaar zijn er praktisch géén projecten van de grond gekomen die voor ondernemers van belang waren. Bij de Noordwijkse bedrijventerreinen is er na twee jaar zelfs nog geen enkel project van de grond gekomen. Het is gebleven bij wat algemeenheden zoals een bijdrage aan de Max Liebermannroute, aan voorstellingen van Kunstklank en aan feestverlichting rondom de Voorstraat.
Om een draagvlakonderzoek te voorkomen heeft het ondernemersfondsbestuur een compromis voorgesteld met daarin een merkwaardige en onuitvoerbare retributieregeling. Een wanhoopspoging die haaks staat op alle argumenten die juist hetzelfde bestuur voor haar ondernemersfonds van belang vond. Dan heb je als bestuur alle geloofwaardigheid verloren. VON ziet dan ook niets in zo'n compromis.
Het ondernemersfonds heeft alleen maar voor verdeeldheid en onrust gezorgd. Ondernemers hebben er géén interesse in. De voorzitter van het fonds heeft dat uiteindelijk ook ingezien en is per direct opgestapt.
Een ruime meerderheid van de ondernemers én het VON bestuur zien niets in gedwongen samenwerking via een gemeentebreed ondernemersfonds. Ondernemers kunnen prima vrijwillig samenwerken op basis van wederzijds voordeel, vertrouwen en zeggenschap mits er projecten zijn die zij nuttig vinden. Dat is o.a. mogelijk via een BIZ. In tegenstelling tot een ondernemersfonds zijn aan een BIZ wél wettelijke draagvlakeisen verbonden en is samenwerking democratisch geregeld. Bij een ondernemersfonds is dat niet zo, vandaar ongewenst.

Huub Tonies en Marco Bergman
Vrije Ondernemers Noordwijk