Sjaak Polak werd door het SJC-bestuur op non-actief gesteld. | Foto: Archief
Sjaak Polak werd door het SJC-bestuur op non-actief gesteld. | Foto: Archief Foto: Cor de Mooy

Kritiek en steun na non-actief Polak

Sjc n 'Het op non-actief stellen van trainer Sjaak Polak heeft voor hem geen financiële consequenties. Maar iedereen weet ook dat een voortijdig einde van een samenwerking tussen club en trainer geen pluspuntje is op een CV'. Dat is een nuchtere constatering van voorzitter Meijvogel Hij zei dit nadart wij hem vragen stelden over alle emotionele uitlatingen die deze week konden worden genoteerd. Na de beruchte dinsdag waarop trainer Sjaak Polak door het bestuur van SJC op non-actief werd gesteld.

Na het succesvolle eerste seizoen van de Polak bij SJC, bekroond met een kampioenschap, kwamen er diverse incidenten. Eerst de keus van een grote groep selectiespelers voor spelen in de zaterdagafdeling. Een klein deel deed dit omdat de carrière erop zou zitten. Een groter deel, voornamelijk uit de 2e selectie, deed dit echter uit onvrede over het selectiebeleid van Polak. Er melden zich een aantal nieuwe spelers bij SJC waarvan een deel door Polak direct in de 1e selectie werden verwelkomt. Echte onrust ontstond na de 1-8 nederlaag thuis tegen DOVO. Verdedigend was SJC volledig zoek gespeeld. En supporters uitten harde kritiek op Polak omdat die Juriaan van Duin openlijk slachtofferde.
Twee weken later revancheerde Polak en zijn team zich met een niet onfortuinlijke overwinning op FC Lisse. Hierna volgde weer een moeilijke periode waarin Polak ondertussen al liet weten dat hij SJC na het seizoen zou gaan verlaten. SJC leed vervolgens nederlaag op nederlaag .Afgewisseld met een gelijkspel tegen Ajax en winst op De Dijk leverde het 4 punten op.
Intussen kwam Polak weer in het nieuws omdat hij zich vaak kritisch uitliet over scheidsrechters, die heel bewust hem en dus SJC zouden hebben benadeeld.

Na de winterstop was er optimisme omdat een trainingskamp op de Canarische eilanden het groepsproces een boost zou hebben gegeven. Maar dat optimisme bleek nauwelijks gerechtvaardigd. Het team presteerde niet maar Polak liet toch wel vaak weten trots te zijn op zijn ploeg. Trouwe supporters begonnen toen te morren en uitten kritiek op de speelwijze die niet zou aansluiten bij de mogelijkheden van de spelers.

Nadat verdedigers Berends en Broekhuizen geblesseerd raakten leek alle energie uit de ploeg weg te vloeien. Intussen maakte Polak bekend maakte dat hij de stap naar het vrouwenvoetbal bij ADO Den Haag had gezet. Ook toen reageerde het bestuur nog niet, maar deed dit dus onverwacht wel deze week. Omdat het voor SJC belangrijke spelplezier en de nodige passie zouden ontbreken.
Na dit besluit kwamen er heel veel reacties,vooral op de sociale media.

In een interview met zei de nog geblesseerde Tom Broekhuizen over het besluit: 'Het voelt een beetje als een wanhoopspoging van het bestuur'. En verder ook nog: 'Er zijn wel wat spelers boos, ja. Dit besluit kent alleen maar verliezers'. Voorzitter Herman Meijvogel zegt toch iets anders dan Broekhuizen. Hij uit zich in ongeveer dezelfde bewoordingen als de voorzitter van de Technische commissie van de club Patrick van den Berg: 'Van een aantal spelers kregen wij de signalen dat het spelplezier steeds vaker ontbrak'. Aan Meijvogel maakte een belangrijke speler kenbaar:' Ik loop met het gevoel van een steen in mijn maag het veld op'. Inmiddels is assistent-trainer Tom van Rijn en de bestaande staf verantwoordelijk gesteld met als opdracht dat de spelvreugde en passie weer zichtbaar wordt.


Kritische noten tijdens bijeenkomst met bewoners Padua

Woningbouw n De fusie is nog niet zeker tussen Dunavie uit Katwijk en Sint Antonius van Padua uit de kern Noordwijkerhout en De Zilk. Bij de vergadering van de Stichting Huurdersbelangen Noordwijkerhout en De Zilk was vooral kritiek op de trage bouwtempo van sociale huurwoningen en beschikbaarheid van woningen voor 'scheefhuurders'.

Voorzitter Merlien Welzijn van de woningbouwstichting Antonius van Padua wilde er graag bij zijn, verklaarde voorzitter Geerlings van de stichting Huurdersbelangen. Zij was door persoonlijke omstandigheden afwezig. De fusieplannen met Dunavie in Katwijk hadden wel verbazing gewekt bij de aanwezige huurders in het SOP te Noordwijkerhout. Vragen over de op handen zijnde fusie bleven echter onbeantwoord.

Wethouder Henri de Jong probeerde de gemoederen te kalmeren. Het aantal sociale huurwoningen is hoog in de twee kernen Noordwijkerhout en De Zilk. Bijna dertig procent. Maar hij waarschuwde ook voor teveel optimisme. De bouw van sociale huurwoningen moet betaald worden uit de opbrengst van duurdere koopwoningen. Sociale huurwoningen zijn onrendabel en worden eigenlijk betaald door de kopers van koopwoningen.

Het aanwezige publiek leek daar niet zoveel boodschap aan te hebben. Er is al woningnood sinds de bevrijding van 1945. Hoe kan het dat dat nu nog zo is, vroeg een van de aanwezige. De wachtlijsten blijven groeien voor woningen met relatief lage huren. Doorstromen werd enige tijd geleden als de oplossing voorgeschoteld. De doorstroming komt nog niet op gang.

Ouderen die alleen in een huurwoning verblijven, blijken niet te vertrekken. De huur van een kleiner seniorenappartement is veel hoger. Waarom moeten ze blij zijn met een kleinere woning voor meer geld? In de afgelopen periode is ook gepoogd scheefhuurders te pushen hun sociale huurwoningen te verlaten en een huis te kopen of te huren in de vrije sector. Hun huren stegen met steun van de overheid fors. Bijna cynisch als je bedenkt dat er nog steeds geen woningen beschikbaar zijn voor deze scheefhuurders. De woningbouwstichtingen maar ook de gemeenten hebben op scheefhuren geen antwoord en geen alternatieven.

Bij deze huurdersraadpleging was de stemming daarom gespannen. De onvrede was voelbaar en men was bijna cynisch over de antwoorden van de wethouders De Jong en Salman. Die staan ook machteloos. Wel kondigde De Jong aan dat er een oplossing komt voor de woningbouw in Noordwijk op de locatie Bronsgeest. Ook een locatie voor sociale huurwoningen. Details daarover bleven helaas achterwege. Huurders in Noordwijkerhout en De Zilk moeten helaas opnieuw afwachten en blijven hopen.