Mevrouw Heemskerk verzamelt haar bosje bloemen. | Foto: Piet de Boer
Mevrouw Heemskerk verzamelt haar bosje bloemen. | Foto: Piet de Boer Foto:

Munnekeweij is veertig

n 'We vieren graag altijd alles'

jubileum n 'We vieren graag altijd alles in Noordwijkerhout' verklaart organisator Marijke van Elzen. Een dame met spierwitte haren en een elegant knotje staat bij de tafel met stapels losse tulpen. Munnekeweij is jarig en trakteert. Ze kiest zorgvuldig. 'Een blommetje is altijd gezellig', zegt ze lachend.

Door Piet de Boer

In het Atrium is een groot aantal medewerkers, ex-medewerkers, maar vooral bewoners aanwezig met een zonder rollator of rolstoel. Munnekeweij is op 23 april 2019 precies veertig jaar jong. Begonnen als bejaardenhuis daarna een woon-zorgcentrum en nu eigenlijk vooral een verpleeghuis. De voorwaarden voor een plek (indicatie) zijn in die veertig jaar flink hoger geworden. Vooral mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen en leven, komen in aanmerking voor een plek in Munnekeweij. Het landelijke en lokale beleid is gericht op zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Eventueel met mantelzorg.

Om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten of de ouderen een kleine vakantie te geven, kunnen de laatsten 'logeren' op Munnekeweij. Dat geldt ook voor mevrouw Heemskerk. 'Ik woon hier drie maanden. Nog een maand dan moet ik weer naar huis.' Ze gaat liever niet. Ze heeft het naar der zin. Munnekeweij wil daarom ook een beetje als buurthuis fungeren. 'Mensen zijn soms eenzaam thuis'. Er is een seniorenkoor, je kunt tekenen en schilderen, er is een computersoos en Roze Schaar, de naaiclub.


Vrijwilligers

Ze wijst naar haar dochter. Ken je Marijke, vraagt ze enthousiast. Ken je haar echt niet? Marijke den Elzen – Heemskerk is ooit begonnen als vrijwilliger en nu vrijwilligerscoördinator en hoofd Welzijn. Ze heeft de hele organisatie van deze jubileummiddag onder haar hoede. Maar ze doet het niet alleen. 'We krijgen veel steun van derden, het meubilair in het Atrium is van Karwei en de planten zijn beschikbaar gesteld door Van den Berg Bloemensfeer en meer. Met de honderden gebakjes van bakkerij van Eeden kon Lia de Jongh, voorzitter Raad van Bestuur van Topaz vanochtend dit jubileumfeest feestelijk openen. Spomsors zijn echt nodig om net dat extraatje te geven volgens Marijke. Munnekeweij is populair en voldoet aan een behoefte. 'We hebben een wachtlijst', zegt Marijke berustend. Hoe lang die is kan ze niet zeggen. 'Maar er zijn soms schrijnende gevallen bij.'


Echtpaar Breedeveld 60 jaar getrouwd

diamant n Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld ging vrijdag 26 april op bezoek bij het echtpaar Breedeveld om hen te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. Het in Leiden geboren en getogen echtpaar woont sinds 2006 in Noordwijk en dat naar volle tevredenheid.

Door Ina Verblaauw

Nico Breedeveld is 82 en zijn echtgenote Bep Pelgrim 80 jaar. Nico wilde als kind al in de bouw werken, maar omdat er, in de winter van 1951 geen werk was, werd hij als 14-jarig jochie door de arbeidsbeurs gestuurd naar een slagerij aan de Hogewoerd. Slager zijn werd zijn lust en zijn leven. 42 jaar lang bediende hij met veel plezier de klanten, die hij ook allemaal kende. Bep ging na de lagere school werken in diverse fabrieken en in de huishouding. Ze kenden elkaar al op jonge leeftijd. Bep had vijf broers en Nico was vriend van één van hen. "Het was altijd gezellig bij haar thuis, en die gezelligheid zocht ik op", aldus Nico.

Toch sloeg de vonk pas over na een toneeluitvoering van Bep's moeder, met na afloop een bal. Via een vriend kregen ze de tip over een huisje in Leiden. Alleen als getrouwd stel konden ze dat gaan bewonen. Zo werd er op een maandagochtend, lopend naar het gemeentehuis getrouwd zonder mooie jurk of bloemen. Diezelfde dag kwam de mededeling dat het huisje onbewoonbaar verklaard was.

"Toen moesten we noodgedwongen inwonen bij mijn schoonouders, waar we een slaapkamer kregen. Was een pittige tijd", aldus Bep. Na een jaar kreeg het echtpaar de woning boven de slagerij. Het echtpaar kreeg twee kinderen, een zoon en een dochter. Nico bleef slager en Bep pakte, toen de kinderen groot waren, het huishoudelijke werk buiten de deur weer op.


Op aanraden van de kinderen kwam het echtpaar in 2006 in Noordwijk wonen. Dichter bij de kinderen en de inmiddels vier kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Een verhuizing waar ze geen seconde spijt van hebben gehad. Ze wonen er heerlijk. Naast het slager zijn was Nico ook sportief: voetballen, tafeltennis en biljarten. Bep vermaakt zich thuis opperbest.

De zestigjarige bruiloft werd zondag gevierd met de hele familie in Avifauna.

Burgemeestersbezoek voor het diamanten echtpaar Breedeveld-Pelgrim.