Wethouder Roberto ter Hark is voorstander van het Ondernemersfonds. | Foto: Wim Siemerink
Wethouder Roberto ter Hark is voorstander van het Ondernemersfonds. | Foto: Wim Siemerink Foto: Picasa

'Heel jammer'

treurnis n Het terugtreden van Alice als voorzitter van het Ondernemersfonds wordt door wethouder Roberto ter Hark als 'heel jammer' betiteld. Maar de wethouder heeft er wel begrip voor omdat hij beseft dat de manier waarop het besluit van de gemeenteraad om een eigen draagvlakonderzoek te houden er kwam, voor haar volledig onacceptabel is.

Omdat de coalitie in de gemeenteraad een Ondernemersfonds zoals dat nu in Noordwijk van kracht is niet ziet zitten komt er een nieuw draagvlak onderzoek. Met een simpele vraagstellingen van voor of tegen. De weg naar dit hernieuwde onderzoek verdient geen schoonheidsprijs. De politieke tegenstellingen in Noordwijk vanuit de vorige raadsperiode en de politieke vooringenomenheid van de Noordwijkerhoutse raadsleden werden leidend.

Alice Saat kreeg als boegbeeld van het O.F. te maken met een waarneembaar gebrek aan respect voor haar strijd en inzet als vrijwilliger. Er was nog wel een compromis in de maak waarbij van de pandeigenaren en gebruikers eerst belasting zouden moeten worden geïnd waarna er via een bezwaar het bedrag weer kon worden teruggevorderd. Dit compromis werd echter door VVD en CDA bij voorbaat afgewezen. PUUR, Groen Links en D66 dienden hiervoor in de raadsvergadering tevergeefs nog een amendement in.

Wethouder ter Hark, voorstander van dit compromis, wilde via de voorgestelde meting ook weten hoeveel ondernemers er neutraal in zouden staan. De gemeenteraad wees ook dit, op voordracht van de Michel van Dormolen (VVD), weer rigoureus af.

Uiteindelijk bleek dat voorvechter Alice Saat zich niet kan vinden in de houding van de gemeenteraad, die volgens haar geen belang hecht aan het O.F. met een achterban van 1200 ondernemers maar kiest voor een dertigtal ongeorganiseerde protesterende pandeigenaren.
Saat bevestigt dat zij zich niet serieus genomen voelt en zegt nu haar energie en tijd weer volledig te richten op haar eigen bedrijfsactiviteiten.
Wethouder ter Hark denkt ook dat de manier waarop de gemeenteraad soms is omgegaan met Alice Saat als persoon, te betreuren is. Hij bevestigt de visie van een bestuurlijke onwaardige gang van zaken.