Gastvrij

Ik vond het geweldig ervaren dat zoveel toeristen naar onze streek en naar 'Groot Noordwijk' kwamen, om volop te genieten van de geuren en kleuren in de velden. Een enorme promotie voor alles maar dan ook alles wat onze prachtige streek, aan mensen uit alle uithoeken der aarde, te bieden heeft. Miljoenen foto´s zijn al of niet digitaal uitgewaaierd over de gehele wereld waar zij door de achterblijvers inmiddels al zijn bewondert. En nog vele maanden lang zullen worden bewondert.

De mensen die het Bollencorso en de bloeiende Bollenstreek inclusief Keukenhof met een bezoek vereerden, zullen minimaal een jaar lang de emotie,die deze imposante bloemenpresentaties met zekerheid hebben opgeroepen, met zich meedragen.

Bollenkwekers zochten de publiciteit en trachtten daarmee de schade die veldtoeristen duidelijk zichtbaar veroorzaken, te voorkomen. Men verzocht om medewerking en respect en zogenaamde ambassadeurs en ambassadrices werden ingezet. In mijn beleving een groot succes. In zijn column ´Bollenpraat´ liet vakman Aad van Ruiten zich daar al over uit. In zijn praktische benadering kan ik me volledig vinden. Laten we ons in de streek vooral heel gastvrij blijven opstellen en de toeristen zo nodig met een vriendelijk woord erop wijzen dat wij net zo zuinig zijn op de producten als op onze gasten. De Aziatische grootvader die dacht dat hij wel zijn kleinkind, liggend midden in een bloeien bed tulpen,mocht fotograferen, is indringend gecorrigeerd. Automobilisten die gevaarlijk in de berm parkeerden zijn vriendelijk gewezen op de nabij gelegen parkeergelegenheid.

Maar ieder keer weer wanneer ik de horden toeristen tussen de bloeiende velden waar naam realiseerde ik me, net als Aad van Ruiten dat zal hebben gedaan, dat dit een onbetaalbare promotie voor onze streek is geweest. Wat bijna onbeperkt zal blijven doorwerken.

Met zee , strand en duinen hebben we nog zo´n indrukwekkend en ook nog eens jaarrond product in handen. Waarbij natuurlijk de digitale prentjes ietsje minder in aantal zullen zijn maar waar onze gasten toch ook met grote teugen van kunnen genieten. Ik hoop van harte dat de strandexploitanten en natuurbeheerders zich dat terdege realiseren. En natuurlijk mogen ook zij vragen om respect voor hun product maar ik hoop dat ook zij vriendelijk optredend ambassadepersoneel willen rekruteren.

Een gastvrij Noordwijk kan , zo leerde ik ook van Milo Berlijn, bij onze gasten die onze streek bezoeken een onvergetelijke emotie teweeg brengen. Die voor onbetaalbare promotie kan zorgen. Een parkeerwachter die ons met een vriendelijke glimlach een fijne dag toewenst, oom agent die eerst vriendelijk vraagt waar je vandaan komt en wat je interesses zijn. Winkeliers die gemeende interesse tonen in de klant die zijn geld komt uitgeven. Jawel, de bollenboeren brachten ons op een goed idee. Dat zonder meer in heel brede zin navolging verdient.