De tien gedecoreerden. | Foto: Willem Krol
De tien gedecoreerden. | Foto: Willem Krol Foto:

Milde Lintjesregen in Oude Jeroenskerk

decoraties n In de Oude Jeroenskerk vond op vrijdag 26 april de traditionele Lintjesregen plaats. Een gezamenlijke bijeenkomst voor Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld reikte tien Koninklijke Onderscheidingen uit. "Buiten schijnt de zon, maar binnen zal het veel regenen het komende uur: lintjes", aldus de openingszin van Hermans.

Door Ina Verblaauw

De gedecoreerden, die allen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau zijn:

Jos Admiraal sinds 1987 vrijwilliger en penningmeester van muziekvereniging Echo der Duinen Admiraal verzorgd de diverse uitvoeringen en concerten, zoals de boulevardconcerten bij Hotel van Oranje en de voorjaarsconcerten bij het theater De Muze. Admiraal verzorgt de financiële administratie en verricht diverse werkzaamheden, waaronder het ophalen van oud papier. Sinds 2016 voorzitter van een VVE.
Corrie de Bruin-Koomen was vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Noordwijkerhout. Zij hielp met het inrichten woningen voor vluchtelingen. Was penningmeester van de Badmintonclub Noordwijkerhout en is sinds 1989 vrijwilliger bij muziekvereniging St. Jeanne d'Arc. Zij verzorgt mede de uniformen van de muzikanten en majorettes. Draait bardiensten in het verenigingsgebouw, verzorgt de inkopen en was voorzitter van de kerstmarktcommissie. Sinds 1997 vrijwilliger bij Blaaskapel Nix Dus. Ook hier verzorgt zij de uniformen van de leden. Sinds 2000 vrijwilliger bij de Sint Victorkerk.

Gerard Dobbe zet zich sinds 1993 in voor de Duivensportvereniging De Duinklievers. Tien jaar voorzitter en thans vicevoorzitter. Actief betrokken bij de organisatie van de Zuid-Limburgse Unievluchten waarbij de vereniging ook Nationaal Inkorfcentrum is. Trainer, jurylid en voorzitter van de zwemvereniging Noordwijkerhout en organisator van trainingskampen.

Rene Geljon was 24 jaar klusjesman op basisschool De Egelantier in De Zilk. Als vrijwilliger en bestuurslid 26 jaar betrokken bij Jeugdwerk De Zilk. Hij leerde kinderen omgaan met gereedschap. Ook verzorgde hij het onderhoud aan het gebouw. Zocht sponsoren voor de jaarlijkse Sinterklaasoptocht en de Rommelmarkt. Sinds 2003 vrijwilliger bij Hakuna Matata voor de decor- en toneelbouw. Vanaf 2007 vrijwilliger bij Sterrenwacht Foucault en sinds 2011 vrijwilliger bij Drumfanfare Altesa.

Gerdien van der Linde is sinds 1982 bestuurslid van de personeelsvereniging "De Eendracht Verbindt Allen" van de 's-Heerenloo Zorggroep. Vanaf 2012 begeleid zij deelnemers van de wandelclub TOP, een club voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2008 bezorgt zij maaltijden en wandelt met bewoners van zorgorganisatie Topas Munnekeweij.

Pierre Roos begeleidde vele jaren reizen voor reumapatiënten. Sinds 2006 vrijwilliger bij European Care & Travel Vakanties van de Residentiële en Ambulante zorg in Schalkwijk. Het leidden en begeleiden van de reizen, de selectie van nieuwe vrijwilligers en het vertegenwoordigen op beurzen behoren tot zijn taak. Sinds 2006 burgerraadscommissielid voor het CDA. Daarnaast zette hij zich in voor Kringloopprojecten.

Mark Sijlmans verrichtte onderzoek naar bij oorlogsgeweld omgekomen personen, vooral over hen waarover de familieleden niets of nauwelijks iets weten. Door zijn grondig onderzoek hebben diverse onbekende graven een naam gekregen en zijn families op de hoogte gesteld. Hij deed onderzoek naar de opvarenden van de SS Mendi met negenhonderd mensen aan boord, waaronder vijf Zuid-Afrikanen die begraven liggen op de Algemene Begraafplaats in Noordwijk. Aan Sijlman is het te danken dat er op de boulevard van Noordwijk een monument is gekomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van WOI. Sinds 2009 is hij vrijwilliger bij de hospice Duin- en Bollenstreek.

Joyce Vink-Meijer is sinds 1995 vrijwilliger bij de parochiekern Sint Jeroen, Maria ter Zee en Sint Maarten. Zij helpt bij de vieringen, begeleid ouderen, bezoekt eenzamen en bezorgt de liturgieboekjes. Ook is zij vrijwilliger bij WZC Groot Hoogwaak. Ze begeleidt de cliënten bij festiviteiten en de uitstapjes met de rolstoelbus. Ze wandelt met cliënten en verzorgt de koffierondes.

Hans van Weezel is al 26 jaar voorzitter van Klamuze. De stichting organiseert vijf keer per jaar klassieke concerten op hoog niveau in Huis ter Duin. Vrijwilliger en voorzitter van Golfclub Zeegersloot. Sinds 2013 voorzitter van de Green Environment Organisation Commissie. Door hem kreeg de club het GEO-certificaat. Sinds 2017 penningmeester van De Liberale Kring, die evenementen organiseert met een politiek en cultureel liberaal karakter. Penningmeester van de VVD Noordwijk.

Ineke van Zelst-van der Ploeg was medeoprichtster van De Zilkse Stappers, die de avondvierdaagse organiseert. Is verantwoordelijk voor de medailles en verricht hand- en spandiensten. Medeoprichtster van Hakuna Matata. Organiseerde diverse musicals als Jesus Christ Superstar en De Passie van Lucas. Sinds 1996 vrijwilliger Jeugdtheatergroep Tikkie. Ze maakt de kostuums, helpt mee bouwen van de decors en staat achter de kassa. Sinds 2009 vrijwilliger bij Drumfanfare Altesa, waar ze de kostuums en Schmink verzorgt voor de leden van de Pietenband Buitengewoon.

De Noordwijkerhoutse en Zilkse decorandi. | Foto: Willem Krol