Gerrie en Kees van der Luyt kregen namens de gemeente de felicitaties van wethouder Van den Berg. | Foto: IV
Gerrie en Kees van der Luyt kregen namens de gemeente de felicitaties van wethouder Van den Berg. | Foto: IV Foto:

Diamanten voor echtpaar van der Luyt

zestig n Op 16 april 1959 trouwden zij. Kees van der Luyt en Gerrie Schuurman. Loco-burgemeester Sjaak van den Berg kwam het echtpaar donderdag 18 april feliciteren. In hun mooie woning ontspon al snel een amusant gesprek, waarbij vooral de 81-jarige Kees voor de nodige humor zorgde. Gerrie is geboren en opgegroeid in Aarlanderveen en kwam met haar ouders op zestienjarige leeftijd in Noordwijk wonen, waar haar ouders Pension Centraal aan de Hoofdstraat gingen runnen. Kees is een echte zeeër, maar met een lichte spijt: "geboren in het ziekenhuis in Leiden".


Door Ina Verblaauw

Kees was huisschilder en Gerrie kamermeisje in het chique grand hotel Huis ter Duin. Zoals gebruikelijk in die tijd, werd er veel gewandeld op de boulevard. Kees met een vriend en Gerrie met haar zus. Kees had haar al eerder gezien, maar wist niet hoe haar te benaderen. De stoute schoenen aangetrokken, sprak hij haar aan: "koud weertje he?" Hij stuurde zijn vriend en haar zus een andere kant op en liep samen met Gerrie de duinen in. En zo begon de verkering.

'Mooie meid'

"Gerrie was en is nog steeds een mooie meid, die genoeg jongens kon krijgen, maar haar moeder vond mij wel een goede partij voor haar. Ik was nieuwbouwschilder en verdiende voor die tijd goed geld".

En zo geschiedde. Ze trouwden op het gemeentehuis van Noordwijk en in de Nederlands Hervormde kerk in de Hoofdstraat. Het werd een trouwstoet met zes paardenkoetsen, waarmee ze een rondrit door het gebied maakten, voordat ze hun feest vierden bij Centraal aan de Hoofdstraat.

Het stel ging wonen in de Henriëtta Roland Holststraat. Grotendeels in het zomerhuis, zodat de woning zelf aan Duitse toeristen werd verhuurd. In 1974 kon het echtpaar een kavel kopen aan het Prins Willem Alexanderpark. De woning, waar het echtpaar nog steeds woont, werd grotendeels door Kees zelf gebouwd. Het echtpaar kreeg drie kinderen en heeft acht kleinkinderen.

Op de dag zelf werden zij al vroeg verrast met een champagneontbijt en kwam het shantykoor De Zeekanters hen toezingen. Kees zong jarenlang in het koor, waarvan Gerrie nog steeds penningmeester is.

Vervelen doen zij zich geen moment. Kees is elke woensdag te vinden in Museum Oud Noordwijk en doet daar de foto herkenning en Gerrie onderhoudt het huis en de prachtige tuin. Vakanties komen er niet meer van.

"De kinderen en kleinkinderen wonen verspreid door het land, dus bezoekjes aan hen is al een soort vakantie en Noordwijk is prachtig".