Mogelijk nog explosieven onder Thomassiesbrug

Bom n De bestaande brug op de hoek Nachtegaalslaantje/Schiestraat, in de volksmond de Thomassiesbrug, is volgens het college in bijzonder slechte staat. Zo erg zelfs dat dit op korte termijn groot gevaar voor verkeersdeelnemers inhoudt. Daarom dient de brug op korte termijn vervangen te worden en aangepast aan de eisen van deze tijd.

De politiek vond de kosten van €250.000,- bepaald geen bezwaar en drong aan op een snelle uitvoering. Nog voor het eind van het kalenderjaar moet dit zijn beslag krijgen. Daarbij wordt nog gekeken of de maatvoering kan worden aangepast aan de wensen van de gebruikers, waaronder Rederij van der Hulst, die al eerder ook aandrong op het verder uitbaggeren van een groter deel van het Schie. Mogelijk worden er tijdens het werk archeologische vondsten gedaan. Een ander risico is dat er nog explosieven worden aangetroffen. Ter plekke was in 1944 een Duits mitrailleursnest. De brug zal 75 jaar dienst moeten kunnen doen waardoor er jaarlijks € 4500,- aan kapitaalslasten wordt gereserveerd.


Leidraad voor bouw Nes

Nes n Het is al een jarenlange wens van de eigenaren van De Nes om, op de oorspronkelijk agrarische bestemming, woningbouw toe te staan. Deze week bleek dat de politiek bereid is om hieraan medewerking te verlenen. Ter discussie was een beeldkwaliteitsplan, wat de basis moet vormen voor een mooi geheel van de toekomstige woningen in een stadspark.

Omwonenden hebben inmiddels geprotesteerd tegen de mogelijkheid tot hoogbouw op het terrein van de Rollygolf, waarvoor overigens op nu geen plannen zijn. Peter van Bockhove (LSN) hield de raad voor dat de exploitatie van dit recreatiepark niet meer mogelijk is wanneer de huidige 75-jarige eigenaar niet meer in staat is het noodzakelijke onderhoud uit te voeren. 'Dat wordt of subsidie verstrekken of oplossingsgericht meedenken'. Hij suggereerde om de midgetgolfbaan met een 'zwembadachtige subsidie' in leven te houden. Over de bebouwing terrein waarschuwde wethouder De Jong dat de eigenaar wel de kans moet worden gegeven geven er iets van te maken. Van vele tientallen meters hoogbouw kan volgens hem geen sprake zijn, maar passend binnen de schaal van het gebied wel 3 of 4 lagen hoog, wat de raad in een eerder stadium ook al wilde toestaan. Bewoners van de Duinweg verlangen het handhaven van uitzicht. Volgens De Jong is het voorliggende beeldkwaliteitsplan in dit opzicht weloverwogen en zal mogelijke nieuwbouw slechts 3 à 4 meter boven het wegdek uitsteken.

Hij benadrukte nog eens dat het hier geen bestemmingsplan betreft. Dat komt in een later stadium compleet met inspraakmogelijkheden aan de orde.