Dit kan zo niet verder!

Ik doe als ervaren volger van de lokale politiek een dringende oproep aan de gemeenteraad van Noordwijk. Kap er mee a.u.b. Het werkt niet. Uw kiezers ervaren het als minachting. Zij die zich verdienstelijk maken in maatschappelijke organisaties, in bewoners platforms of in het verenigd bedrijfsleven. Plus de geïnteresseerde inwoner.

Het wordt tijd voor herbezinning. In de beruchte 100 dagen is veel duidelijk geworden. Vooral dat Raad en commissies in daadkracht worden beperkt. Dat dossierkennis en bestuurlijke ervaring te beperkt is. En ook dat de rondetafelgesprekken hun doel voorbij schieten. Wat nu ontbreekt is het noodzakelijk politiek debat. Theorie en praktijk sluiten totaal niet meer op elkaar aan. Eigentijdse ontwikkelingen volg ik altijd met interesse. Maar de huidige werkwijze is ontwikkelt onder druk van de theorie. Door mensen die de noodzakelijke praktijkervaring missen.
Eerder sprak de gemeenteraad van Noordwijk unaniem zijn vertrouwen in mij uit. Dat dwingt en rechtvaardigt mij om u luid en duidelijk te adviseren. Gemeenteraad, kap er mee. Keer terug van de nu ingeslagen weg. Dat kan zonder gezichtsverlies. Want niet u maar de raadsgroep heeft in aanloop naar de fusie verkeerde keuzes en daaraan verbonden adviezen gelanceerd. Het opnieuw invoeren van zogenaamde parallelle sessies en van rondetafelgesprekken op onmogelijke locaties hebben in de praktijk geleidt tot chaos. En situaties waarbij de inwoner (ik zie het nadrukkelijk als 'uw klanten') zich totaal onbegrepen en niet serieus genomen voelen.

En dan de commissieleden. Zij mogen opdraven in parallelle sessies met rondetafelgesprekken, waarbij de uitdrukkelijke voorwaarden zijn gesteld dat een politiek debat niet aan de orde kan zijn. Officieel benoemde commissieleden worden daardoor buiten het politieke debat gehouden. Ik zeg opnieuw: Kap er mee. Het politieke debat heel selectief voorbehouden aan raadsleden is niet van deze tijd.
De voorstanders van fusie dachten dat dit zou leiden tot zakelijk denken, tot meer kennis en kunde en tot meer daadkracht. Met de nu gekozen weg is het tegendeel het geval. Want ik kan het bij herhaling agenderen van al lang gehouden presentaties (zoals die over parkeren,wonen en Groot Hoogwaak) niet daadkrachtig noemen. Zonder enig debat plaatjes kijken is niet wat 'klanten' graag zien.
Het empathieloze 'wilt u nu afronden' wil een 'klant', die lef toont door de voorgeschreven 5 minuten te durven inspreken, na 3 minuten al helemaal niet horen. In Hotel van der Geest ontmoette ik een Noordwijkerhouter die de politiek al jaren met interesse volgt. Volkomen moedeloos legde hij uit dat zijn interesse tot het nul punt was gedaald. Ervaren politici spraken mij die avond aan over het publiekelijk getoonde gebrek aan kennis en over de accommodaties.
De praktijk heeft de theorie volkomen voor schut gezet. Kap er mee! Gooi het roer om! De 100 dagen zijn voorbij. Kom tot bezinning!