Retail Lab wil winkelgebieden aantrekkelijker maken

detailhandel n De coalitie in de gemeenteraad geeft prioriteit en aandacht aan de grote leegstand in de winkelstraten. Men denkt bijvoorbeeld dat het aantrekkelijker inrichten van de omgeving een positieve bijdrage kan leveren

Vanuit het Ondernemersfonds Noordwijk zijn eerder al acties voorbereid om tot een succesvol resultaat te komen. Daarbij achtte ondernemers vooral samenwerken van groot belang. Men zag een gezamenlijk belang bij vastgoedeigenaren, gemeente Noordwijk, Horeca en winkeliers. Niet alleen in het oude Noordwijk waar de samenwerking eerder al tot resultaten leidde. Maar er kwam bovendien de wens tot samenwerken met de retail in de winkelgebieden in Noordwijkerhout en De Zilk. Met solidariteit en schaalvergroting als argumenten.

Vertegenwoordigers van deze belangengroepen vormden een stuurgroep die zij Retail Lab Nieuw Noordwijk noemen. Die denken in staat te zijn om de huidige concrete problemen in gezamenlijkheid te lijf te kunnen gaan. Daarbij is de wens van de klant van groot belang. Met name wil men zich richten op de emotionele beleving in de winkelgebieden. Het vaststellen van de invloed van de verkeerscirculatie, het parkeren, het straatmeubilair, de winkelinrichting, de houding van personeel en de betrouwbaarheid van de ondernemers. Waarbij uiteindelijk naast een gastvrijheidsgevoel de vraag 'wat wil de klant' centraal moeten staan. Inmiddels hebben ruim 400 belanghebbenden een uitnodiging ontvangen om deel te nemen in het Retail Lab. Waarbij zij gebruik kunnen maken van een speciaal digitaal platform. De bundeling van krachten van de retail in de vier dorpskernen moet de kans op gemeentebreed succes vergroten. Het uitwisselen van wensen maar vooral van nieuwe en inspirerende ideeën is een eerste programmapunt, wat mogelijk gaat leiden tot het financieren van noodzakelijke herontwikkelingen via het Retail Lab vanuit het innovatiefonds.


Sluiting politiebureau leidt tot Kamervragen

politie n Als het aan de politietop ligt dan sluit men snel het bureau in Noordwijk en verplaatst het hoofdbureau zich naar Katwijk. De Noordwijkse gemeenteraad bleek verrast toen dit nieuw hen bereikte. Minder dan een jaar geleden nog achtte toenmalig burgemeester Rijpstra dat onmogelijk.

Bovendien zou voormalig minister Opstelten de verzekering hebben afgegeven dat het Noordwijkse bureau minimaal tot 2025 open zou blijven om lokale service en veiligheid zeker te stellen. Inmiddels lijken de schaalvergroting en efficiency aanleiding om op die toezegging terug te komen. Raadslid Theo Alkemade (CDA) informeerde zijn partijgenoot Chris van Dam die niet naliet om de huidige minister Grapperhaus hierover aan de tand te voelen, met naast de gedane toezegging het argument dat inmiddels schaalvergroting en maatschappelijke wenselijkheid niet meer parallel lopen.
Op dit moment lijkt het erop dat het bestaande team Noordwijk-Teylingen binnen afzienbare tijd gaat verhuizen. Of dit gaat naar een nieuw volwaardig bureau binnen de gemeente of dat het toch Katwijk wordt is bepaald nog niet zeker. Al even onzeker is of de Noordwijkse politiek daarbij nog een rol mag vervullen. De landelijke politiek en met name het kabinet is vooralsnog aan zet om de politietop te corrigeren. Met name de snel voortschrijdende digitale ontwikkelingen zorgen natuurlijk ook bij de politie voor een eigentijdse benadering. Ontwikkelingen die geen gelijke tred blijken te houden met toezeggingen van een voormalig minister.