Trapezeartiest Minke opende met een wervelende trapeze act het Flower Event. | Foto: Piet de Boer
Trapezeartiest Minke opende met een wervelende trapeze act het Flower Event. | Foto: Piet de Boer Foto:

Flower Power reikt tot plafond Witte kerk

n Hallucinerende geuren en kleuren

bloemenevenement n Buiten voor de ijskoude Witte Kerk stond een nostalgische caravan versierd met vele voorjaarsbloemen. Acrobate Minke toonde gekleed als een soort lentekoningin haar trapeze act tussen de bolbloemen. Bloembollenpromotor Aad van Ruiten namens de kwekers en wethouder Henri de Jong namens de gemeente Noordwijk openden woensdag 10 april het Flower Event 2019. Binnen zag de wethouder een bloemenzee met een regenboog aan kleuren en geuren onder de titel Flower Power.

Door Piet de Boer

Marleen Straathof, arrangeur en vrijwilligster van het eerste uur heeft samen met collega Tineke Geerlings de kerk aangekleed. Marleen is blij met het resultaat. Het is haar eerste keer. Ze is persoonlijk gecharmeerd van de grote riddersporen tegen de witte kerkmuur. Lange sierlijke stelen met blauwe bloemen. Het was een hele klus om het event te ontwerpen, in korte tijd op te bouwen en in te richten. Marleen prijst de bloemenkwekers. Er is ook dit jaar enthousiaste medewerking van de bollenkwekers. Aad van Ruiten begeleidt de wethouder naar de plek waar de tafel staat. Daar vormen kistjes met bolbloemen de achtergrond voor een enorm stilleven.


Kwekers

De kwekers hebben ook dit jaar hun mooiste producten naar de Witte kerk gebracht. De sfeer is wel anders dan vorig jaar. Toen was het thema romantiek. De arrangeurs Tineke en Marleen hebben dit keer voor een natuurlijke aankleding gekozen. Er staan bij voorbeeld twee volwassen bomen in de kerk die reiken tot het plafond. Er is ook veel gebruik gemaakt van ruwe takken. Samen met de bloemengeuren en -kleuren een herinnering aan de jaren met lang haar, protestsongs en verzet tegen de dienstplicht. De tijd van de opkomst van de jeugdcultuur met brommers, scooters en het peace-teken aan halskettingen en als graffiti op kleding en muren.


Sfeer

Ook bij het Flower Event geven de symbolen een mooi beeld van de sfeer uit die jaren. Daarnaast symboliseren de volle kleuren van de tulpen, narcissen, hyacinten en andere bloemen de power van bloemen. De kerk is nog maar een minuut open of de nieuwsgierigen treden binnen met de telefoon op ooghoogte. Ze lopen plaatjes-knippend door de kerk. De bezoekers hebben gezien hun leeftijd de hippietijd aan den lijve ondervonden, maar het lange haar is inmiddels wel afgeknipt.

Spacecake en stickies zijn niet verkrijgbaar maar de bezoekers hebben wel vier dagen nostalgisch kunnen genieten van de hallucinerende geur en kleur van de Duin- en Bollenstreek.


Kindercorso trekt bijna 200 kinderen

bloemen n Versierd met tulpen, narcissen en hyacinten trok het Kindercorso door het centrum van Noordwijkerhout. Vaders, moeders, opa's en oma's stonden vrijdag twaalf april langs te kant te zwaaien en riepen de namen. Het was zo druk dat vele fietsers en fietsters noodgedwongen moesten lopen.

Het aantal deelnemers is dit jaar gegroeid. Bijna twee honderd deelnemers op loopfietsjes, kinderfietsen met en zonder zijwielen en fietsskelters. Het publiek staat in de Dorpsstraat en geniet van deze deze 'mooiste stoet van langzaam rijdend fietsverkeer'.

Vertederend

De organisatie heeft opnieuw Altesa uit de Zilk bereid gevonden voor de vrolijke, muzikale ondersteuning te zorgen. Keurig in het pak gaat de fanfare door de straten. Het gala-rondje door het dorp verloopt met veel bijval van het publiek. De fietsen zijn opgetuigd met bolbloemen. De tulpen, narcissen en hyacinten zijn bevestigd onder snelbinders en gearrangeerd in fietsmandjes. De corsorijders schuifelen voort. Fietsen is door de hoge opkomst niet altijd mogelijk.

De deelnemers hebben zich aangekleed met dikke jassen en shawls op weg naar de verdiende traktatie op het Marktplein. Daar kan iedereen met de fiets tussen de benen een doos met snoep en andere lekkernijen in ontvangst nemen. De deelnemers keerden daarna onder de hoede van vader, moeder of een bekende snel huiswaarts op hun bloemenfietsen. Dit jaar was het kindercorso een koud maar tegelijkertijd vertederend voorjaars evenement.

 | Foto: Piet de Boer