Zo'n 1100 basisschoolkinderen deden in Noordwijk mee aan de Koningsspelen. | Foto: Ina Verblaauw
Zo'n 1100 basisschoolkinderen deden in Noordwijk mee aan de Koningsspelen. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Vroege Koningsspelen

sportdag n De Koningsspelen vielen vroeg dit jaar. Gewoonlijk de laatste vrijdag voor 27 april Koningsdag. Door de vroege Pasen en daarbij behorende paasvakantie, werden de Koningsspelen gehouden op 12 april. Voor de kinderen maakte de datum niet uit; de meeste van hen waren uitgedost met oranje shirts of rood-wit-blauw op de wangen gekleurd.

Door Ina Verblaauw

Naar schatting 1.100 kinderen namen deel aan de Koningsspelen. De groepen 1 t/m 5 waren actief op het eigen schoolplein. De groepen 6 t/8 liepen vanaf school naar Sportpark Duinwetering of de sportvelden op het Middengebied.

Gerben van Duin gaf om 9.00 uur het startsein bij korfbalvereniging Fluks en wethouder Dennis Salman opende de Koningsspelen bij Sportpark Duinwetering. Eerst werd het Pasapas lied van Kinderen voor Kinderen gezongen met het bijbehorende dansje om de spieren een beetje los te maken. De sporten die konden worden beoefend waren o.a. boksen, judo, parcours fietsen, freerun, korfbal, voetbal, dans, bootcamp, sneeuwbal, atletiek en drumtastic. Alle sportlessen werden gegeven door professionele instructeurs.

Voorafgaande aan de sportochtend was in de klas een top 10 samengesteld van de sporten waaruit kon worden gekozen. Eén sport uit de top 3 werd toegewezen en bij twee andere sporten werden de klassen ingedeeld. Zo verliep de ochtend volgens schema en wist iedereen, waar en hoe laat aanwezig te zijn.

Landelijke thema was 'Drink water en eet fruit'. Noordwijk doet daar als JOGG-gemeente (Jongeren Op Goed Gewicht) volledig aan mee. Overal stonden oranje watertanks opgesteld waaruit vrij kon worden getapt en voor iedereen was er een appel.
Het waren geslaagde Koningsspelen dankzij de enthousiaste deelnemertjes, de deskundige instructeurs, de organisatoren en de vrijwilligers.


Veel belangstelling voor Bollenpolder van de Toekomst

Noordwijkerhout n De belangstelling tijdens een infoavond vorige week in Noordwijkerhout over de Bollenpolder van de Toekomst, was groot: ruim 100 bloemen- en bollentelers, waren aanwezig.

Hoogheemraad Waldo von Faber van het hoogheemraadschap van Rijnland: "De kwetsbaarheid van dit gebied wordt steeds groter nu we door de klimaatverandering te maken krijgen met hoosbuien, maar ook met perioden van droogte," legde hij uit. "Samenwerking is ook in de toekomst belangrijk om zo de opgaven die er liggen zo efficiënt mogelijk op te pakken. Een mooie start is nu gemaakt in de Hogeveense polder."

Peter Knippels, Koninklijke Algemeene Vereeniging van Bloembollencultuur (KAVB): "Het is nu een concept, geen kant en klaar plan. Binnen dit concept staan duurzaamheid, biodiversiteit, beleefbaarheid en economische robuustheid centraal."

Rijke flora en fauna

Herverkaveling zorgt ervoor dat agrariërs efficiënter te werk kunnen gaan. Dat is volgens Knippels een mooie sprong voorwaarts op economisch gebied. Toch kan er nog veel meer: "Door in het gebied een gezamenlijke aanpak te hanteren, kunnen we diverse kansen verzilveren. Denk bijvoorbeeld aan (minder) gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, een toename van het aantal bollenvogels zoals de patrijs, maar ook een toename van diverse andere dieren- en plantensoorten." Een rijke flora en fauna heeft uiteindelijk ook zijn weerslag op de waterkwaliteit, want hoe meer verschillende waterplanten en –dieren, hoe gezonder doorgaans het water. Hier hebben ook de telers belang bij en bovendien wordt de omgeving er mooier van. Een belangrijk onderdeel van de duurzaamheid is de energietransitie. Het streven is te komen tot een duurzame energievoorziening bijvoorbeeld door zonnepanelen op daken. Het doel is om minimaal 50% van het dakoppervlakte van de bedrijven in 2022 te bedekken met zonnepanelen. Met andere woorden een gouden totaalconcept dat bij goed resultaat betekenis heeft voor het behoud van de bloembollenteelt in de Duin- en Bollenstreek.


Boerenmarkt op Veldzicht

noordwijk n Op zaterdag 20 april wordt de traditionele Boerenmarkt gehouden op de locatie van Streekmuseum Veldzicht aan de Herenweg 114. De markt is vanaf 10.00 uur te bezoeken. De officiële opening wordt om 11.00 uur verricht door wethouder en loco-burgemeester Sjaak van den Berg.

Van den Berg zal ook de opening van de heringerichte Stal op de locatie voor zijn rekening nemen. De Stal, waarin voedsel en kleding centraal staan, gaat voor educatieve doeleinden gebruikt worden. Vanzelfsprekend is deze aanwinst van Veldzicht ook tijdens de Boerenmarkt te bezichtigen.

Naast kramen met uiteenlopende producten zijn er ook tal van demonstraties. In De Stal wordt aansluitend op de opening een demonstratie touw maken gegeven. De weefkring verzorgt demonstraties kaarden, weven en spinnen. Voor de kinderen wordt er ook van alles georganiseerd, waaronder een speurtocht, paaseieren verven en boetseren. Naast de Boerenmarkt kunnen de bezoekers ook genieten van de nieuwe kruidentuin en de eveneens nieuwe Bloembollentuin.

Ook de Johannahoeve aan de overkant doet haar deuren weer open. Voor degenen die nog wat meer meters willen maken is de nieuwe wandelroute langs kwekerijen een aanrader. Veldzicht is zowel start als finishlocatie voor deze route. Vorig jaar mochten de organisatoren heel veel bezoekers verwelkomen. Vanwege de nieuwe elementen waaronder ook de teuggeplaatste hooiberg wordt er weer een grote toeloop verwacht. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Kleynkoor en de Schuurzangers. De Boerenmarkt sluit om 17.00 uur.