Roberto ter Hark wenste de examenkandidaatjes veel succes bij de start. | Foto: Ina Verblaauw
Roberto ter Hark wenste de examenkandidaatjes veel succes bij de start. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Fietsen voor een diploma

verkeersexamen n Op drie plaatsen werd op 11 april het verkeersexamen afgenomen bij de basisscholieren van groep zeven. In Noordwijkerhout vanaf de Brink, in De Zilk vanaf het schoolplein van de Egelantierschool en in Noordwijk vanaf het parkeerterrein van Binnenzee.

Door Ina Verblaauw

'Na de fusie ontstaan hier en daar wat oneffenheden', zo merkte ook Bob van Zanten, directeur van De Noordwijkse School. Voor het derde opeenvolgende jaar organiseert hij het examen in Noordwijk. Er waren bijvoorbeeld geen agenten voor de gebruikelijke fietscontroles. De kinderen merkten daar gelukkig helemaal niets van.

Gespannen

Zij waren vooral toch wel een beetje gespannen. "Het is wel een examen", zo vertelde een aantal meisjes in koor. Wethouder Roberto ter Hark was aanwezig bij de start om 9.00 uur om de ruim 200 kinderen veel succes te wensen.
"Doe je best en rij vooral veilig", moedigde hij de kinderen aan. Elke 30 seconde kon een fietsertje van start. Met een genummerd hesje bevolkte zij de hele ochtend het straatbeeld. In groepjes of alleen. Op diverse, lastige en drukke plekken werd gejureerd door leerlingen van 4 VWO van De Leeuwenhorst. Zij vonden het een prima dag. Voor hen was deze dag een maatschappelijke stage, waarvoor ze de rest van de dag waren uitgeroosterd. "Lekker relaxed", aldus de studenten. Maar ondanks de zon was het toch wel koud.

Knelpunten werden ervaren bij de kruising Quarles van Uffordstraat linksaf naar de Parallelboulevard en vanaf de Boerenburgerweg linksaf de van de Mortelstraat op. Daar was het zo druk, dat sommige kinderen besloten via het fietspad de oversteek te maken. Met de fiets aan de hand was goed; de kinderen die fietsend over de zebra gingen, kregen een aantekening van de jury. "Heel vaak wordt vergeten naar links en rechts te kijken en hand uitsteken is ook geen automatische handeling", aldus één van de studenten.

Bij het eindpunt van de route, die ongeveer 40 minuten duurde, bleek dat kinderen het drukke busverkeer lastig vonden. Het was een geslaagde ochtend; ook de aanwezige EHBO-ers hoefden niet in actie te komen. Binnenkort horen de kinderen of ze zijn geslaagd voor het verkeersexamen.


Lintje voor ster-vrijwiliger Maria van het Jeugdwerk

onderscheiding n Het is half vijf. De dozen zijn leeg en weer opgeborgen. De artikelen die niet bewaard kunen worden zijn afgevoerd. De Rommelmarkt van het Jeugdwerk in De Zilk is ook dit jaar op rolletjes verlopen. Dat is de verdienste van Maria van Opzeeland-Van Houtum. Zij kreeg daarvoor een koninklijke onderscheiding op zondag 14 april.

Maria is vanaf 1983 vrijwilliger en al die 35 jaren organiseert ze de Rommelmarkt voor het Jeugdwerk. Na de jaarlijkse inzamel-avond is zij meer dan full-time vrijwilliger. ''Maar ik niet alleen hè. Ik ben niet alleen,'' roept ze door de zaal als ze naar voren wordt geroepen. Haar vaste collega is Joke de Groot en Maria wil Joke beslist erbij betrekken. Joke vlucht snel naar achteren. Ze weet dat dit een moment alleen voor Maria is.

Met zijn tweeën zijn ze van tien uur 's ochtends tot tien uur 's avonds de spullen aan het sorteren. Daarna gaat alles netjes in dozen en kratten. Dat zijn wel lange dagen, geeft ze toe. ''Maar we eten wel tussen door, hoor''. Een echte schat is er helaas nooit opgedoken tussen de Zilkse rommel. Of toch. ''Eén keer dachten we een schilderij van Toorop te hebben. We zijn 's ochtends nog naar Haarlem geweest voor een taxatie. De taxateur hielp ze snel uit de droom. Waarde? Een tientje. Maria lacht. De opbrengst van de markt in 2019 is vele malen groter. Bijna zevenduizend euro werd er zondag opgehaald.

Jeugdwerk

Dat is een goede financiële basis voor het jeugdwerk dat daardoor betaalbaar blijft. Locoburgemeester Sjaak van den Berg prees de vrijwilligster voor haar staat van dienst. Niet alleen voor haar marktwerk, maar ook haar werkzaamheden als bestuurslid, het werven van vrijwilligers en het organiseren van de intocht van Sinterklaas. Vervolgens liet mevrouw Vanopzeeland zich geduldig door de locoburgemeester de versierselen opspelden en ging vervolgens met haar kleinkinderen op de foto. Zij is daarmee voor altijd Lid in de orde van Oranje Nassau. Maar vertrekken daar moet ze nog niet aan denken. Het bemensen van de marktkramen laat ze aan anderen over. Maar loslaten kan deze drie sterrenvrijwilliger dat nog niet. ''Als die meiden 's ochtends om zes uur hun vriendjes meenemen zou het al veel schelen'', concludeert ze glimlachend.

Maria Vanopzeeland kreeg een lintje opgespeld door Sjaak van den Berg. | Foto: Piet de Boer