Communicatie over projecten schiet tekort

meepraten? n Waar en op welk moment moet in de gemeente het politieke debat plaats vinden? En op welk moment is de inbreng van de niet-politiek-actieve burger van belang? Daarover wordt verschillend gedacht. Dit bleek opnieuw tijdens de rondetafelgesprekken die vorige week plaatsvonden.

De aankondiging van rondetafelgesprekken en het veelvuldig gecommuniceerde 'meepraten' suggereert dat er gemoedelijk overleg kan plaats vinden. Maar het tegendeel blijkt waar. De bijeenkomsten kennen een strak regiem waarbij enige vorm van debat ten strengste verboden is. Deskundige adviseurs mee aan tafel nemen is ook al niet toegestaan. Van een echte gesprekken voeren blijkt dan ook nauwelijks sprake. De aan tafel zittende burgers mogen slechts hun zienswijze toelichten en vragen beantwoorden. Waarbij ook deze keer weer duidelijk werd dat een deel van de commissieleden zich vooraf nauwelijks op de hoogte stelt van de inhoud van actuele of bestaande dossiers.

Op de agenda stonden deze keer de bouwplannen aan de Duinweg en op het terrein van Groot Hoogwaak. Daar waren, op basis van eerder ingezonden van zienswijzen, geselecteerde Noordwijkers voor uitgenodigd. Omwonenden die verzuimden actief te reageren, waren niet welkom. Ze mochten wel inspreken maar ook dat was beperkt. Bij herhaling werd na enkele minuten verzocht: 'Wilt u alstublieft nu afronden'.
Omwonenden van zowel Duinweg als Oranje Nassaustraat kwamen met de melding een onbetrouwbare communicatie van de kant van de gemeente te hebben ervaren. Met name ging het in beide gevallen over het niet communiceren van het vergroten van de bouwvolumes en de bouwhoogten. Communicatie die er overigens, volgens ambtelijke organisatie de gemeente, via een brief wel degelijk was geweest.


Communicatie

Met name rond de Duinweg vond men de communicatie over hoogbouw op de Rolly Golf volkomen onacceptabel. Het eerder met veel tamtam aangekondigde landschapspark en de brede wens tot openhouden van het gebied tussen Binnen en Zee waren argumenten die door inwoners werden ingebracht. Verduidelijk met de presentatie van de toenmalige en zeer uitgebreide folder over de plannen. Plannen die nu, zonder enige openbare politieke discussie, kennelijk van tafel zijn. Bij de plannen van Groot Hoogwaak was er eveneens het bezwaar tegen de gevoerde communicatie en het gevoel bij de omwonenden dat er simpelweg een commerciƫle ontwikkeling gaat plaatsvinden.

Later pas mag de politiek hierover in debat. Of dit debat tegemoet gaat komen aan de bezwaren lijkt niet zo waarschijnlijk. Uit de door commissieleden gestelde vragen bleek dat voorlopig niet. Die waren hoofdzakelijk gericht op door omwonenden gemiste kansen eerder in het proces. Heel beperkt waren de opmerkingen over de, door veel omwonenden als gebrekkig ervaren, communicatie vanuit het gemeentehuis.