Nekkendraaiers op de Brink. | Foto: Piet de Boer
Nekkendraaiers op de Brink. | Foto: Piet de Boer Foto:

Tachtig 'nekkendraaiers' maken toertocht

oldtimers n Verzamelaar Nico staat naast een Amerikaanse slee met veel patina of roestplekken. De eigenaar kiest ervoor niet te restaureren, maar wel behouden, legt hij uit. "De Amerikaan staat wel in de lak", zegt hij. Dit is volgens hem ook een 'nekkendraaier'. Net als de glimmende exemplaren met veel chroom zoals zijn grijze Kever. Iedereen kijkt om als zo'n auto langskomt. Op zaterdag 6 juni staat de Brink vol vol met oldtimers.

Door Piet de Boer

Organisator René van Houten staat bij zijn MG. Gemaakt voor de Amerikaanse markt. Het gaat hem en zijn vrouw om het rijden. Er staan veel MG's. Maar deze is bijzonder door een detail. Drie ruitenwissers op de voorruit. Het is een van de laatste MG's die gemaakt zijn. ''Nee ik kruip er niet onder, ben niet dagenlang aan het sleutelen.''

René groet de chauffeurs bij de oprit van de parkeerplaats en deelt tasjes uit met de route en wat drinken. Het weer is niet optimaal voor oldtimers. Bewolkt en mogelijk wat neerslag. Er zijn volgens René deelnemers die zo zuinig zijn op hun oldtimer dat een druppeltje regen genoeg is om weg te blijven. Om 10.30 uur hoopt hij nog op maximaal zestig deelnemers om de tocht naar Kom in de Kas in Rijnsburg te maken.

Het aanbod is dit jaar toch heel gevarieerd. Sportwagens, een vrachtwagen, een Rolls Royce maar ook exemplaren van de Fiat 100 en een aantal Daf's. Nico groet de collega's die het plein oprijden. ''Waar sta jij Nico? Hij wijst ''die grijze kever daar''. De deelnemers kennen elkaar. Er wordt in groepjes bijgepraat. Mannen met hun echtgenoten , vaders met zoons, maar ook hele gezinnen. De toertocht is een gezelligheidsevenement en inmiddels een Noordwijkerhoutse traditie. Dit is de vijftiende of zestiende keer, schat Van Houten.


Herinnering

Onderhoud van al dat prachtigs uit het verleden kost veel geld en veel tijd. Met name voor de grote verzamelaars. ''Ik heb niet alleen die grijze kever, maar ook motoren en brommers. Elk winter doet hij in Scheveningen mee aan de 'Kouwe klauwenmeeting' voor Puch-verzamelaars. Bromfietsen met traditioneel een hoog stuur. Waarom dan zo'n hobby die veel kost, tijd slurpt en koude handen oplevert? Nico staat draait zich naar een heel oude T-Ford. Strak in de glimmende, blauwe lak. Dat exemplaar ziet er perfect uit, bevestigt Nico. ''Maar ik zou deze niet kopen''. Te ver voor zijn tijd. Hij wil een auto, motor of bromfiets uit zijn eigen verleden. Er moet voor deze grote verzamelaar ''een eigen, persoonlijke herinnering aan vast zitten.''