Moedertje Groen geeft uitleg aan de leerlingen van De Schapendel. | Foto: Ina Verblaauw
Moedertje Groen geeft uitleg aan de leerlingen van De Schapendel. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Buitenlesdag op het strand

Groen n Dinsdag 2 april werd de Nationale Buitenlesdag gehouden. Een initiatief van de stichting Jantje Beton en IVN natuur educatie. Meer dan drieduizend scholen in Nederland gaven die dag een uurtje of langer les buiten: op het schoolplein, in het park of in de speeltuin. In Noordwijk is het initiatief opgepakt door Tessa Yanover, beter bekend als Moedertje Groen, die dinsdag aan meerdere klassen van de Schapendel les gaf op het strand.

Door Ina Verblaauw

De les begon met het vertellen over de zee en alles wat erin leeft. En over het strand en wat daar te vinden is. De kinderen konden naar hartenlust mee vertellen. Tessa had een koffertje meegenomen en toonde enkele van haar vondsten. De kinderen moesten raden wat het was. Zoals een stukje kalkskelet van een Zeekat (sepia), een inktvis. Daarbij toonde ze een foto van de zeekat. "Het kalkskelet vinden parkietjes heel erg lekker". Ook toonde ze een zeester, waarvan één arm miste. "Als dat gebeurt, groeit dat vanzelf weer aan, net als bij de staart van een hagedis".

Daarna kregen de kinderen een Jutterstas en kon er worden gejut, zowel afval als mooie vondsten. De oogst werd daarna besproken. De mooie dingen als schelpen en slakkenhuizen werden gescheiden van het plastic als nettendraad, doppen en verpakkingen. Voor de kinderen was het een leuke en leerzame ochtend. "Met je blote voeten in het zand les krijgen, is veel leuker dan in de klas zitten", aldus de kinderen.

"Het zou toch mooi zijn als alle kinderen in de kustplaatsen op school standaard zeelessen krijgen: muizwemmen, wat leeft er in de zee en hoe leven ze en wat is het gevaar van plastic. Er is nu al plastic aangetroffen in plankton", verzucht Tessa.
De kinderen werden aangespoord om zelf oplossingen te bedenken om de zee en het strand schoon te maken. "Veel jutten, waarschuwingsborden en zelf helpen", klonk het.

Tessa gaf nog een tip: "Als je afval zoals plastic vindt op het strand, raap het op en gooi en weg, want anders neemt de zee het bij vloed weer mee terug. Dat moeten we zoveel mogelijk zien te voorkomen".